Există momente în care te simți obosit, dar nu reușești să adormi, iar acest lucru poate ridica întrebări legate de cauzele acestei situații. Mai jos sunt prezentate câteva motive posibile!
Conform specialiștilor, este o greșeală să crezi că te vei putea odihni imediat cum te întinzi în pat, chiar dacă te simți obosit. Potrivit somnologului Nilong Vyas, citat de "Best Life", există anumite obiceiuri care pot dificulta procesul de adormire. Acestea includ consumul de alimente înainte de culcare, consumul de cofeină și alcool, fumatul, vizionarea televizorului sau a altor ecrane care emit lumină albastră, precum și o igienă intimă deficitară. De asemenea, o temperatură prea ridicată în dormitor poate împiedica un somn odihnitor. Pentru a te odihni corespunzător, este recomandat ca temperatura dormitorului să fie între 18-20 de grade Celsius.
Unele medicamente
Și anumite medicamente pot face adormirea dificilă, notează expertul, potrivit „Best Life”. De exemplu: medicamentele stimulatoare (cum sunt cele utilizate pentru tratarea Tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate și pastilele pentru tratarea depresiei), diureticele, laxativele și steroizii.
Anumite afecțiuni și dereglări hormonale
Și anumite tulburări și afecțiuni nedescoperite pot provoca această stare neplăcută. Printre ele se află: apneea în somn, diabetul, afecțiunile neurodegenerative și bolile de inimă. De asemenea, modificările hormonale din timpul ciclului menstrual și din timpul menopauzei pot afecta calitatea somnului, spun specialiștii.
Durerile cronice nu te lasă să dormi?
O altă cauză comună a insomniei este durerea cronică. De exemplu, persoanele care suferă de artrită sau de dureri cronice de spate se trezesc noaptea din cauza durerilor, iar insomnia poate fi adesea un cerc vicios, deoarece lipsa somnului crește sensibilitatea la durere.