Oficialii militari americani estimează că Ucraina a ajuns într-o fază crucială, poate chiar decisivă, a războiului.
Experții arată că se profilează o confruntare clasică, ce părea din timpuri apuse, cu manevre militare efectuate pe distanțe mari. Acolo, forțele ruse ar putea lansa în curând așa-zisul o manevră de „cerc dublu”, o încercuire care ar lovi pozițiile ucrainene simultan din două părți și ar închide ca într-un clește majoritatea armatei ucrainene, scrie Washington Post.
Pentru a putea rezista manevrelor Federației Ruse, forțele ucrainene au nevoie de un element esențial: armament greu.
Sursele de la vârful NATO ale publicației citate spun că noi transporturi americane de radare de artilerie grea și antirachetă, drone tactice, vehicule blindate și multe alte echipamente sunt trimise de urgență în Ucraina în aceste zile.
„Este adevărat că următoarele câteva săptămâni vor fi foarte, foarte critice pentru rezultatul acestei bătălii iminente”, a spus generalul Mark A. Milley, la o întâlnire cu comandanții americani și europeni la Ramstein, Germania.
Strategii occidentali se așteaptă ca această bătălie să fie dusă la distanță, din mai multe motive.
Rușii folosesc deja mai puține blindate, probabil din cauza pierderilor anterioare de tancuri, și revin la doctrina lor tradițională de a folosi artileria și tragerile cu rază lungă.
Analistul militar, colonelul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, remarcă faptul că sistemele trimise de occidentali vor fi esențiale pentru Ucraina.
Acesta explică că toate sistemele de artilerie americane, dar și cele franceze sunt extrem de folositoare. ”Cântăresc greutatea lor în aur, sunt aur curat pentru ucraineni”, spune expertul.
”Bătălia Donbasului va fi decisivă. Ucraineni nu mai sunt cu spatele la zid, dar trebuie să o câștige neapărat. Rușii, dacă vor fi învinși, vor mai avea capacitatea să ducă doar un război de uzură. Armamentul venit din Occident permite ucrainenilor să doboare dronele rusești care ajutau la coordonarea, prin imaginile captate, a focului de artilerie. Dacă îți pică ochii din cer, nu mai poți coordona artileria”, spune expertul.
”Vin și francezii cu Caesarul (obuzier de 155 mm), care este unul dintre cele mai moderne sisteme, este pe roți, autopropulsat. Asta permite o flexibilitate foarte mare, pentru că acolo va avea loc o bătălie de artilerie”.
Experții înclină să creadă că zona în care vor ajunge primele linii ale forțelor ruse peste o lună-două, va însemna în mare măsură poziția viitoare nu numai a Ucrainei, ci și a forțelor occidentale în Europa, așa cum, în războiul din Coreea, frontul s-a stabilizat în dreptul paralelei 38, acolo unde este trasată și granița dintre cele două state.
Dacă ucrainenii nu reușesc să-și mențină pozițiile, cu atât mai puțin să-i alunge pe ruși, este probabil ca Putin să-și redirecționeze atenția militară din nou către părțile centrale ale țării, și poate chiar și dincolo.
Colonelul Sandu Valentin Mateiu se declară optimist în privința șanselor de a-i stopa pe ruși în Donbas.
”Cred că ucraineni vor avea o victorie în Donbas, în sensul că vor stopa ofensiva rusă. După aceea, timpul curge clar în defavoarea Moscovei: ucrainenii sunt subvenționați de Vest, armata lor crește, prin tinerii instruiți, armamentul vine.”
”Rusia este în contratimp. Sorocul vine pentru domnul Putin în iunie-iulie, pentru că atunci ar trebui să treacă în rezervă o parte din militarii din teren. Prin lege, Rusia nu are voie să trimită militari în termen în afara granițelor. O să-i oblige să semneze un contract, dar sunt nepregătiți. De asemenea, se pune problema armamentului, care a fost făcut cu tehnologie occidentală.”, arată expertul.
Dar șansele ucrainenilor depind în mare măsură și de armele de care au nevoie pentru luptele la distanță.
Pachetul de arme de 800 de milioane de dolari anunțat de administrația Biden săptămâna trecută include:
- 72 de obuziere de 155 mm. Se estimează că obuzierele vor tripla puterea de foc a triplat artileriei de 152 mm din era sovietică aflată în prezent în arsenalul Ucrainei.
În ultimele săptămâni, operatori de artilerie din Ucraina au trimiși în SUA pentru a învăța cum să folosească aceste arme cele mai avansate, iar pregătirea lor a fost redusă de la cele două săptămâni obișnuite la o medie de șase zile.
Obuzierele vin cu sistem de remorcare și cu 144.000 de piese de muniție.
- 10 radare anti-artilerie AN / TPQ-36, care au capacitatea de a urmări focul de artilerie și rachete pentru a le contracara la punctul sursă.
- Cel puțin 120 de drone tactice Phoenix Ghost, de ultimă generație, folosite în premieră într-o confruntare reală, dar este posibil ca numărul acestora să fie mult mai mare.
Aeronava fără pilot, customizată special pentru ucraineni, poartă o cantitate mai mare de arme și poate zbura mult mai departe decât drona de atac Switchblade.
John Kirby, a declarat că aceste drone, produse de Aevex Aerospace, sunt deosebit de potrivite pentru lupta din estul Ucrainei, pe terenul plat și deschis al regiunii Donbas. „Fără a intra în specificații, lucrurile pe care le pot face aceste drone se pretează bine acestui tip particular de teren”, a spus Kirby reporterilor joi.
Franța a spus săptămâna trecută că va trimite în Ucraina rachete antitanc și antibuncăr Milan, dar și tunurile sale automotoare Caesar, care sunt ultramoderne.
"Livrăm echipamente diverse, de la Milan la Caesar. Cred că trebuie să continuăm pe această linie", a spus Macron.
SUA, Franţa, Republica Cehă, Australia şi alţi aliaţi i-au furnizat Kievului sute de piese de artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a o ajuta să contracareze ofensiva Moscovei în Donbas, scrie Agerpres.
Potrivit Palatului Elysee, ajutorul umanitar francez către Ucraina reprezintă în acest stadiu "peste 615 tone de echipament transportat, între care material medical, grupuri electrogene pentru spitale, ajutor alimentar şi vehicule de urgenţă".
De asemenea, Australia a anunțat pe 28 aprilie că trimite obuziere M777 și muniție.
”Obuzierele au fost încărcate pe camioane la Baza de la Gallipoli (de lângă Brisbane n.r.) înainte de a fi transferate pe un C-17A la baza RAAF Amberley”, se arată în comunicatul Forțelor armate australilene, postat pe Twitter.