Ce ar trebui să faci ca să nu mai visezi urât noaptea. 6 sfaturi utile pentru a te simți mai odihnit

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Alexandra Gorn
Sursa foto: unsplash, autor Alexandra Gorn

Coșmarurile pot agrava afecțiunile de sănătate mintală existente, cum ar fi anxietatea și depresia, care sunt deja asociate cu simptome precum lipsa somnului.

Cădere liberă într-o prăpastie, dinți care cad, cei mai mulți dintre noi ne putem aminti că ne-am trezit dintr-un coșmar foarte speriați. 


S-ar putea să fi observat o creștere a coșmarurilor în ultimul an. Acest lucru se datorează stresului, anxietății și traumelor, care au fost mereu prezente în timpul pandemiei de coronavirus. 


Deși coșmarul sporadic nu este nimic de care să vă faceți griji, coșmarurile recurente pot deveni o problemă, mai ales dacă vă sabotează somnul. 


Dr. Patricia Haynes sugerează 6 strategii pentru a elimina coșmarurile:


1. Țineți stresul sub control


Stresul și anxietatea pot provoca coșmaruri, așa că găsirea unor modalități de a gestiona aceste sentimente poate fi de ajutor.


"Managementul stresului include practicarea respirației profunde și a atenției, reducerea cerințelor la locul de muncă sau acasă, luarea de pauze și cultivarea relațiilor pozitive", spune medicul Haynes.


2. Încercați să schimbați rutina


Când te trezești dintr-un coșmar, "Fă ceva relaxant care te va ajuta să adormi din nou rapid", spune Haynes.


Respirația profundă, meditația sau relaxarea musculară profundă progresivă pot fi foarte folositoare. 


3. Nu vă gândiți prea mult la semnificația visului


"Poate fi ușor să alunecăm într-o gaură de iepure și să încercăm să analizăm calea de ieșire", spune Haynes. "Ne întrebăm ce înseamnă coșmarul și de ce l-am avut."


Dar, de multe ori, analiza excesivă a unui vis terifiant nu face decât să agraveze suferința prin faptul că îți acaparează și orele de veghe.


"Când ne analizăm coșmarul în timpul zilei, reluăm aceleași imagini de coșmar la nesfârșit, exact ca un disc stricat", spune Haynes.


4. ...dar nici nu-l respingeți în mod activ


Spunându-ți să nu te gândești la un coșmar va avea, de obicei, efectul invers.


"De exemplu: Nu te gândi la urșii albi. Te gândești acum la urși polari? Acesta a fost un studiu clasic de cercetare în psihologie, realizat de Wegner, care a demonstrat cum încercările de a suprima gândurile sau imaginile nu au succes și, de fapt, aduc gândul sau imaginea pe care încercăm să le suprimăm", spune Haynes.


5. Schimbați imaginile


Dacă abordarea mindfulness nu funcționează pentru tine, poți încerca să schimbi imaginile din visul tău într-un mod mai pozitiv sau personal. Făcând acest lucru, în esență, "preluați controlul asupra visului și "rupeți" obiceiul de a reda aceeași imagine la nesfârșit", spune Haynes.


6. Apelați la ajutorul specialiștilor


Dacă aveți coșmaruri mai mult de o dată pe săptămână sau dacă acestea vă afectează în mod semnificativ somnul, starea de spirit sau viața de zi cu zi, ar putea fi util să vă adresați unui medic sau unui furnizor de servicii de sănătate mintală, conform Sleep Foundation.


În mod specific, "poate fi util să căutați asistență din partea unui specialist în medicina comportamentală a somnului, un clinician cu pregătire și experiență în terapiile de somn pentru coșmaruri și insomnie", spune Haynes.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel