Prim-ministrul Denis Shmîhal a estimat că o treime din economie a fost distrusă.
”Potrivit diferitelor estimărilor mai multor experți, am pierdut până astăzi între 30% și 50% din economie. Prognoza de scădere a PIB-ului este, de asemenea, de 30-50%.
În medie, aproximativ 35% din economie nu funcționează astăzi. În consecință, bugetul este estimat la 50-70% din timp de pace. În același timp, costurile pentru nevoile sociale, nevoile umanitare și deminarea au crescut dramatic”, a spus premierul Shmîhal.
Potrivit acestuia, toate acestea duc la un deficit bugetar de 5 miliarde de dolari pe lună. „Sunt bani mulți și, bineînțeles, cerem partenerilor noștri să ne susțină, primim un astfel de sprijin. Lucrăm îndeaproape cu FMI, Banca Internațională, Statele Unite și Uniunea Europeană. Regatul Unit ne susține foarte mult”, a spus Shmîhal.
El a adăugat că daunele directe aduse infrastructurii și economiei Ucrainei sunt de aproximativ 600 de miliarde de dolari și că daunele cresc în fiecare zi.
Potrivit premierului, peste 100 de instituții de învățământ și peste 500 de instituții medicale au fost fie complet distruse, fie avariate, arată publicația Liga.
De asemenea, au fost distruși 25 de mii de km de drumuri, câteva sute de poduri, 12 aeroporturi internaționale avariate, peste 40 de milioane de metri pătrați. metri de locuințe deteriorate sau distruse.
Prim-ministrul a remarcat că economiaa pierdut peste 200 de fabrici, aproximativ 17% dintre întreprinderi au încetat cu totul să mai funcționeze, iar 60% dintre întreprinderi funcționează la un nivel sub nivelul de dinainte de război.
Potrivit estimărilor, în regiunile ocupate se produce la 12% din capacitate.
În doar două luni de la începerea invaziei ruse, PIB-ului Ucrainei a scăzut cu 45% față de perioada similară a anului trecut, estimează specialiștii.
Pierderile pentru economia țării vecine sunt uriașe, președintele Zelenski declarând că economia Ucraineni este pe minus cu aproximativ 7 miliarde de dolari în fiecare lună.
Blocada și exploatarea Mării Negre de către marina rusă a redus semnificativ oportunitățile de export și import. Aproape 5 milioane de ucraineni au fost forțați să părăsească țara, iar câteva milioane de persoane au plecat dn zonele de conflict în alte regiuni ale țării .
”Conform estimărilor, teritoriile din estul și sudul Ucrainei, care rămân ocupate de trupele ruse la jumătatea lunii aprilie, au generat aproximativ 12% din PIB-ul perioadei antebelice. Activitatea economică din restul țării rămâne semnificativ suprimată, deși își revine treptat”, a declarat Olena Bilan, economistul șef al companiei, Dragon Capital, citat de NV.
Ministrul ucrainean al justiției, Denis Maliușka, a declarat pentru Reuters că autoritățile țării vor să folosească rezervele înghețate ale Rusiei pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a ostilităților.
Ucraina lucrează cu un grup de avocați internaționali la un mecanism de utilizare a fondurilor rusești care au fost înghețate în Occident.
Potrivit acestuia, costul total al pierderilor Ucrainei din război este estimat la cel puțin 500 de miliarde de dolari, sumă care ar putea fi acoperită din fondurile rusești, înghețate în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană.