Ce s-a întâmplat cu Tesla lansată în spațiu în urmă cu cinci ani

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Se împlinesc cinci ani de când Space X a trimis pe orbită Tesla Roadster a lui Elon Musk. 

La momentul respectiv, compania spațială spunea că mașina a pornit într-o călătorie fără sfârșit prin cosmos. În momentul aniversării sale, datele estimează că vehiculul a făcut aproximativ trei bucle și un sfert în jurul Soarelui și se află la aproximativ 327 de milioane de kilometri de Pământ, potrivit site-ului de urmărire whereisroadster.com.

Mașina a parcurs peste 4 miliarde de kilometri în spațiu. Este dificil de spus cu siguranță unde se află vehiculul sau dacă acesta este încă întreg. Există șanse mari ca acesta să fi fost avariat de un meteorit sau să fi devenit de nerecunoscut din cauza radiațiilor. Nu au existat observații directe ale Roadsterului de la lansarea sa în 2018. Datele actuale se bazează exclusiv pe estimări calculate ale orbitei sale. Astronomii au puține motive să o urmărească în mod activ, deoarece nu are o mare valoare științifică.

Inițial, Tesla urma să servească drept "încărcătură fictivă" pentru prima misiune Falcon Heavy din februarie 2018 - despre care Elon Musk prezisese că va eșua probabil cu 50%. În cele din urmă, lansarea a decurs fără probleme. Iar de atunci, nava spațială orbitează în jurul Soarelui, urmând o traiectorie alungită care oscilează la fel de mult ca traiectoria orbitală a lui Marte și la fel de aproape de Soare ca orbita Pământului.

Nu vă panicați

Înainte de a fi trimisă în spațiu în 2018, SpaceX a pus în mașină o serie de obiecte amuzante. Un manechin îmbrăcat în costum spațial, poreclit Starman, a fost legat pe scaunul șoferului, iar pe bord se află un semn pe care scrie "Nu vă panicați" - referire la celebra poveste științifico-fantastică "Ghidul călătorului galactic". Există, de asemenea, un dispozitiv de stocare a datelor care conține operele scriitorului de science-fiction Isaac Asminov și o placă cu numele a mii de angajați ai SpaceX.

La momentul lansării, Elon Musk a declarat că speră ca oamenii să stabilească într-o zi colonii pe alte planete din sistemul solar. Dacă o vor face, el speră că "descendenții săi vor putea să ducă (Roadsterul) înapoi la un muzeu". Deocamdată, însă, nu se așteaptă să treacă pe lângă o altă planetă până în 2035, când va trece din nou pe lângă Marte după care va face două treceri la câteva milioane de kilometri de Pământ în 2047 și 2050, potrivit datelor NASA.

Risc de coliziune

Potrivit unei lucrări academice din 2018, citată de CNN, mașina are, de asemenea, 22% șanse de a se ciocni cu Pământul în următorii 15 milioane de ani. De asemenea, are 12% șanse să se ciocnească cu Venus sau cu Soarele.

Dacă în cele din urmă se va ciocni cu Pământul, se speră că vehiculul va fi făcut bucăți când va intra în straturile dense ale atmosferei. Obiectele spațiale care se îndreaptă spre planeta noastră sunt destul de multe și, de obicei, ard înainte de a lovi Pământul. Aceste evenimente afectează rareori zonele populate.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel