Pe 16 martie, rușii au aruncat o bombă aeriană asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, care era cel mai mare adăpost pentru civili.
Pe asfaltul din jurul Teatrului din Mariupol, existau inscripții în limba rusă care atenționau că acolo erau copii. «ДІТИ» - ”Copii”.
Inscripția se putea vedea din satelit, la propriu.
Judecând după fotografie, inscripțiile au fost realizate în limba rusă pe asfaltul din fața și din spatele teatrului (clădirea cu acoperiș roșu).
În seara zilei de 16 martie, deputatul Serhiy Taruta a spus că Rusia a bombardat Teatrul Dramatic Mariupol, care era cel mai mare refugiu pentru localnici.
Această informație a fost confirmată de Consiliul orășenesc Mariupol.
Potrivit Consiliului Local, sute de civili se ascundeau în teatrul de teatru. În urma atacului aerian, partea centrală a teatrului a fost distrusă, iar dărămăturile au blocat intrarea în adăpostul antibombe, situat în clădire.
Primarul Mariupolului, Vadim Boycenko, a condamnat atacul asupra Teatrului și a spus că evacuarea a locuitorilor din orașul înconjurat de trupe rusești va continua.
„Astăzi, ocupanții au distrus Teatrul Dramatic. Un loc în care mai mult de o mie de oameni și-au găsit refugiu. Nu vom ierta niciodată acest lucru”, a scris Boychenko în rețeaua Telegram, relatează Radiosvoboda.
Parlamentarul Lyudmila Denisova a relatat că, în ciuda exploziei, clădirea a rezistat impactului cu bomba și a protejat oamenii care se aflau în adăpost și a confirmat că se lucrează la deblocarea subsolului.
Oamenii din Teatru au supraviețuit. „De acolo ies adulți și copii în viață. Până acum, nu există informații despre morți sau răniți sub dărâmăturile teatrului ”, a scris Denisova.
Denisova a subliniat că atacul aerian asupra acestei clădiri, care este marcat pe toate părțile cu cuvintele „COPII”, este un act de genocid și o crimă teribilă împotriva umanității, definite de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.
De mai bine de o săptămână, orașul este zonă de război. Zone rezidențiale, spitale și un centru comercial au fost distruse. Bombardamentele continuă zi și noapte. Nu există apă, mâncare, lumină, căldură sau comunicare în oraș.
Zelensky a spus că ocupanții au confiscat spitalul regional de terapie intensivă din Mariupol. Pacienții și medicii sunt ținuți captivi. Spitalul ar fi folosit ca punct de tragere pentru a bombarda orașul.
Cordoanele umanitare sunt blocate în mare parte a timpului, dar pe 15 martie aproximativ 20 de mii de oameni au părăsit Mariupolul pe un coridor umanitar, iar pe 16 martie alți 11.000 de oameni au părăsit zona. În total, în oraș locuiau 300.000 de oameni.
Viceprimarul Mariupol Serhiy Orlov consideră că orașul este în prezent distrus în proporție de 80-90%.
"Cred că 80-90% (Mariupol - n.red.) a fost bombardat. Nicio clădire nu este neavariată. Fie distrusă, fie avariată."
Oficialii oraşului spun că cel puţin 2.357 de civili au fost ucişi .
Viceprimarul a adăugat că victimele războiului sunt îngropate în gropi comune. Aproximativ 70% dintre morți au fost identificați - autoritățile încearcă să țină evidența: cei care au documente sunt consemnați în jurnale.
Oamenii sunt îngropați chiar în centrul orașului, în Grădina orașului, pentru că periferia orașului este închisă - armata rusă nu lasă muncitorii comunali să intre în cimitirele existente. Unii oameni îngroapă morții în curțile caselor.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că Rusia a lovit în mod intenționat locul adunării în masă a civililor, comițând o altă crimă de război.
Ministerul rus al Apărării susține că teatrul ar fi fost ”minat” și a fost ”aruncat în aer” de militarii Regimentului Azov.
Citește și: Ambasada SUA la Kiev: Rușii au doborât civili. Stăteau la coadă pentru pâine