De când a început invazia rusă în Ucraina, ipoteza unui atac nuclear planează asupra Europei.
Și cu cât Vladimir Putin se simte mai încolțit de eșecul planurilor sale, cu atât comunitatea internațională își face griji că ar putea folosi întregul arsenal pe care îl are la dispoziție. Mereu în mișcare în lumea ipotezelor, experții cred că președintele rus ar recurge la focoase atomice care ar afecta doar Ucraina... și nu restul continentului. Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar cădea pe Kiev, Odesa sau Harkov sau chiar pe strada ta din România?
Simulatorul gratuit de la Fundația Outrider vă permite să verificați care ar fi amploarea impactului în zona pe care o alegeți. Instrumentul oferă o idee asupra consecințelor, deși trebuie menționat că nu este un instrument de precizie. Organizația media nonprofit oferă analize și opinii despre securitate, politică și justiție socială.
Simulatorul vă permite să alegeți locul și tipul bombei și vă dă rezultate privind numărul de decese, numărul de răniți, raza de căldură care ar fi generată de detonarea bombei, raza undei de impact și cât de departe s-ar răspândi radiația generată.
Dacă Putin ar arunca o bombă tactică asupra orașelor Kiev, Odesa sau Harkov, simulatorul estimează că exploziei, iar radiația ar distruge totul pe o rază de 5,64 kilometri pătrați.
În cazul capitalei Ucrainei, aproape 24.000 de oameni ar muri și peste 49.000 ar fi răniți. La Harkov, atacul ar provoca 21.755 de morți și 60.363 de răniți. Și în Odesa 3.670 de cetățeni și-ar pierde viața și 6.640 ar fi răniți.
Aici găsiți linkul unde puteți vedea ce s-ar putea întâmpla chiar pe strada voastră dacă Vladimir Putin ar da bomba: https://outrider.org/nuclear-weapons/interactive/bomb-blast
„Ne imaginăm o lume în care oamenii trăiesc fără teama de anihilare nucleară sau de catastrofă climatică. Putem face lumea mai sigură dacă lucrăm împreună. Outrider folosește media digitală pentru a oferi informații accesibile despre cum putem construi un viitor mai bun împreună. Tot ceea ce facem este conceput pentru a construi o înțelegere profundă și a inspira acțiune”, spun autorii site-ului.