Atunci când cântărețul român Babasha a urcat pe scena din București miercuri seara, în fața a 50.000 de oameni, pentru o reprezentație alături de Coldplay, a simțit că i s-au împlinit visele.
Apoi au venit huiduielile, scrie euronews.com.
Chris Martin, solistul trupei Coldplay, l-a invitat personal pe muzicianul român tot mai popular pentru un duet în fața miilor adunați la Arena Națională. Niciunul nu se aștepta să trebuiască să lupte împotriva unor huiduieli atât de puternice încât abia se mai puteau auzi.
„Mă așteptam ca publicul să fie divizat, dar nu mă așteptam să fie atât de rău,” a spus Babasha, ale cărui cântece au strâns milioane de vizualizări pe YouTube, într-un mesaj postat pe TikTok după incident.
Problema, conform lui Babasha, este că el este rom — membru al celei mai mari și mai marginalizate minorități din Europa — și că manelele, genul de muzică pe care îl interpretează, este denigrat de mulți în România ca fiind muzica claselor inferioare și a mediului criminal.
„Pentru cei care nu înțeleg asta, manelele sunt infame doar din cauza rasismului, nu din cauza muzicii în sine,” a explicat Babasha.
Genul vechi de secole trezește fantomele rasismului
Manelele combină muzica populară cu sunetele moderne electronice într-un mod nu prea diferit de turbofolk, popular în Serbia vecină, skiladiko în Grecia sau chalga în Bulgaria.
Cu toate acestea, spre deosebire de turbofolk, care a devenit mare doar în anii '90, manelele — interpretate în mare parte de artiști romi — au o istorie mult mai lungă și sunt profund înrădăcinate în tradițiile comunității rome. De fapt, manelele clasice datează din secolul al XVIII-lea, când au fost aduse în România ca muzică de dans de către romii din Istanbul.
Cu toate acestea, criticii săi le denigrează până în ziua de azi pentru limbajul lor considerat grosolan și versurile banale, ajungând până la punctul în care unele orașe românești au interzis manelele în spațiile publice.
Notabil, în martie 2010, consiliul municipal din Cluj a interzis șoferilor de taxi să asculte acest gen în timpul serviciului, iar aceeași regulă a fost aplicată în Galați împotriva operatorilor de transport public în mai același an.
Experții atribuie rezistența aceleași motive din spatele opoziției împotriva rap-ului sau reggaeton-ului — genuri acum considerate mainstream, dar lansate de grupuri defavorizate.
Respingerea persistentă a manelelor face parte din sentimentele rasiste răspândite împotriva romilor.
„O revărsare de ură suprimată”
Ceea ce s-a întâmplat la concertul Coldplay de miercuri „nu a fost doar protest, ci o revărsare de ură suprimată,” a spus jurnalistul Cătălin Striblea într-o postare pe Facebook miercuri, subliniind că era surprins că publicul altminteri progresist atras de trupa britanică a reacționat cu atâta otravă.
„La un moment dat, parcă puteai să o tai cu cuțitul. Era palpabilă,” a explicat el în postarea virală — un sentiment împărtășit de Željko Jovanović, unul dintre cei mai proeminenți activiști pentru drepturile romilor din Europa și președintele Fundației Roma din Europa.
„Aceasta nu este o noutate în România,” a spus el pentru Euronews. „Cu câțiva ani în urmă, Madonna a avut un concert în România, iar ea a ales să vorbească împotriva discriminării romilor, și Madonna a fost huiduită.”
Dar de ce este țara europeană atât de susceptibilă la rasism împotriva romilor?
Secole de tratament inuman
„România este singura țară din Europa care a tratat romii ca sclavi. Există o istorie de 500 de ani de sclavie a romilor în România,” a explicat Jovanović. „Populația are această memorie istorică a romilor ca fiind mai puțin decât oameni sau mai puțin decât cetățeni.”
Și în timp ce oamenii obișnuiți ar putea să se bucure de manele și de muzicieni ca Babasha în privat, secole de sentimente negative și voință politică redusă pentru schimbare au făcut ca retorica anti-romă să devină un mod prea ușor pentru politicieni de a înfuria publicul și de a câștiga puncte politice, a spus Jovanović.
„Au existat mai multe inițiative politice în România pentru a redenumi romii, deoarece românii erau supărați că comunitatea romă și România sunt adesea confundate în străinătate. Așa că au vrut să schimbe numele oficial al romilor într-un termen istoric derogator.”
Între timp, situația în care se află romii în Europa continuă să se deterioreze, și nu doar în România.
„Datele arată că devastarea este atât de mare încât nivelul șomajului, chiar și accesul la apă curată și salubritate, este mai rău decât în regiuni precum Africa Subsahariană sau Asia de Sud,” a adăugat Jovanović.
În timp ce unii au vorbit împotriva tratamentului inuman al romilor în Europa, Jovanović crede că sunt mulți mai mulți care se abțin de teama majorității. Totuși, el este optimist că situația se va îmbunătăți.
„Dacă te uiți la istoria situațiilor similare din întreaga lume, primul lucru de recunoscut este că aceasta este o luptă lungă. În al doilea rând, necesită organizare politică și putere politică în rândul romilor.”
„În al treilea rând, ai nevoie de prieteni susținători în mass-media, în sfera politică și în sfera economică care să aibă influență asupra instituțiilor publice pentru a le ajuta să înțeleagă că trebuie să remodeleze școlile, universitățile și mass-media într-un mod diferit — locuri în care opinia publică este formată.”
„Fără această coaliție, aceasta va fi doar prelungită și mai mult, iar situația va deveni și mai periculoasă,” a concluzionat Jovanović.
„Huiduiți mai bine”
Între timp, mai mulți interpreți români notabili au luat apărarea lui Babasha.
„Bravo, frate. Să cânți cum ai făcut-o în fața unui stadion care te huiduie, e atât de rock’n’roll încât nu poate fi rău. Chiar te invidiez că nu am fost în locul tău, să mă scald în acel ocean de ipocrizie,” a spus muzicianul rock Adrian Despot de la Vița de Vie într-o postare pe Facebook.
„Mi s-a părut o idee foarte curajoasă și frumoasă pentru că este vorba despre acceptare, incluziune, despre recunoașterea că fiecare artist, fiecare gen muzical trebuie respectat,” a spus vedeta pop Loredana Groza pentru Observator Press.
În cele din urmă, în a doua noapte a concertelor consecutive ale trupei rock în București, Martin a deschis concertul spunând că este „șocat, trist și furios.”
„Oamenii trebuie să fie tratați egal, și asta merită românii,” a spus el joi, cerând publicului să-l huiduie pe el și „să huiduie mai bine” decât cu o seară înainte.
Apoi l-a adus din nou pe scenă pe Babasha, și de data aceasta, publicul a dansat, urmat de aplauze îndelungate pentru interpretul român.
Babasha pare neclintit, în ciuda dezamăgirii sale față de lipsa de respect și apreciere a publicului bucureștean de miercuri.
„Indiferent de toate huiduielile din lume, tot aș fi acceptat invitația (Coldplay) pentru că așa ceva se întâmplă o dată în viață," a spus el pe TikTok.
„Sunt doar un copil de 22 de ani care lucrează zi și noapte pentru un vis, indiferent dacă cânt manele.”