Ce se întâmplă cu ucrainenii care ajung în Rusia: ”Le iau actele, îi verifică de TATUAJE” Sunt trimiși în toată Rusia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Guvernul ucrainean este îngrijorat de soarta celor aproximativ 700.000 de ucraineni care au ajuns în Rusia prin coridoarele umanitare deschise de forțele ruse.

În timp ce numărul refugiaților ucraineni care pleacă spre vest a depășit 5 milioane, există aproximativ 700 de mii de persoane care au ajuns, voit sau cu forța, în Rusia.

Dintre aceștia, 400 de mii sunt persoane care locuiau în autoproclamatele Republici din Donbas, 200 de mii sunt cetățeni ruși și 117 mii sun ”cetățeni ai altor țări”, așa cum sunt încadrați cetățenii ucraineni de către autoritățile ruse.

Vicepremierul Irina Vereșciuk spune că la momentul intrării în Rusia, refugiații ucraineni au parte de un tratament similar cu cel al prizonierilor de război

Oficialul spune că refugiații sunt adunați în lagăre, unde sunt selectați „ca în Germania nazistă”: fiind sortați drept conformi sau neconformi, refugiaților li se confiscă actele, sunt verificați dacă au tatuaje. Dacă găsesc ceva în formă de trident sau de stema ucraineană, persoana respectivă dispare, nu mai poate fi găsită, a spus vicepremierul Ucrainei.

Unde sunt trimiși refugiații

Serviciile de informații militare ucrainene au raportat că după etapa sortării din acele lagăre, cetățenii ucraineni au fost trimiși în părți îndepărtate ale Rusiei.

Le oferă un loc de muncă prin biroul de ocupare și le emit documente care îl împiedică să părăsească regiunea timp de doi ani, a anunțat site-ul independent rus Medusa, citând surse de informații ucrainene.

Pe 12 martie, guvernul rus a adoptat decizia de a distribui aproape 100.000 de oameni în toate regiunile Rusiei. 

Autoritățile ruse raportează „evacuarea” a între 10.000 și 20.000 de oameni pe zi, adunând rezidenții din regiunile rebele Donbas și Donețk cu cei aflați sub conducerea Kievului.

 

Refugiați în Rusia: ”117.000 de cetățeni ai altor țări”

Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova , a declarat că peste 700.000 de ucraineni au fost duși în Rusia.

Agenția rusă TASS a răspuns cu datele oficiale, cu persoanele refugiate în Rusia.

Printre aceștia, susțin rușii, se numără peste 200.000 de cetățeni ruși, peste 400.000 de locuitori ai autoproclamatelor Donețk și Lugansk și „117.000 de cetățeni ai altor țări”. Ultima cifră se referă probabil la cetățenii ucraineni.

TASS a mai raportat că printre cei evacuați s-au numărat 141.000 de copii. În martie, președintele rus Vladimir Putin a cerut modificarea legii pentru a permite cetățenilor ruși să adopte orfani din Donbass care nu au cetățenie rusă. 

Lyudmila Denisova a acuzat Rusia că răpește copii ucraineni.

Rusia neagă acuzațiile

Rușii neagă evacuările forțate. Ombudsmanul rus pentru Drepturile Omului , Tatiana Moskalkova , a susținut pe 12 martie că nu a existat nicio relocare forțată a refugiaților în Rusia.

Am vorbit personal cu cei din centrele de cazare temporară. Oamenii au vorbit despre faptul că forțele ucrainene i-au ținut în subsoluri și i-au folosit ca scuturi umane, ei au vrut să se refugieze în Rusia. Ei înșiși”, a spus Moskalkova. Dar mass-media a publicat numeroase mărturii ale celor duși din Ucraina în Rusia și, printre altele, CNN a relatat despre refugiații de la Mariupol duși în Rusia. Unii spun că forțele rusești au venit la adăpost și le-au ordonat să evacueze.

Refugiații au fost transportați mai întâi în centre din teritoriile ocupate anterior ale Ucrainei, unde le-au fost luate amprentele, au fost fotografiate și interogate.

Totodată, rușii le-au verificat telefoanele mobile și posibile „tatuaje suspecte”. Un martor a spus că a fost chestionată cu privire la atitudinea ei față de Rusia și Republica Populară Donețk și a întrebat-o dacă are rude în Regimentul Azov sau în armata ucraineană.

Mărturiile ucrainenilor care au scăpat

O tânără în vârstă de 24 de ani a declarat pentru ziarul independent din Belarus, Zerkalo, că autobuzul de la granița cu Rusia a așteptat de aproape nouă ore. Un ofițer FSB a interogat-o timp de o oră.

Înainte de a trece granița, ucrainenilor li se eliberează cărți de identitate pentru migranți și un document pentru a putea primi 10.000 de ruble, aproximativ 120 de dolari, la care au dreptul cei care intenționează să ceară azil în Rusia. După trecerea graniței, ucrainenii sunt transportați în grupuri în centre temporare din diferite părți ale Rusiei.

Dmitri (21 de ani) a spus că, după ce a ajuns în orașul rusesc Taganrog, a primit o cartelă SIM, mâncare și articole de toaletă. El a fost dus împreună cu alți refugiați la un centru de cazare de la Saharez Spa din regiunea Yaroslavl. Acolo, i-au înregistrat ca solicitanți de azil, le-au dat carduri bancare rusești, le-au oferit un loc de muncă și i-au interogat încă o dată.

„Cred că încearcă să ne asimileze”, spune tânărul. Acesta spune că rudele sale i-au trimis bani, așa că și-a cumpărat un bilet de tren spre Moscova. De acolo, a călătorit în orașul de graniță Ivangorod și a traversat în Estonia fără pașaport. Artem a declarat pentru Current Time TV că a reușit să evadeze în Finlanda într-un mod similar.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel