Ce se întâmplă în corpul tău atunci când renunți la pâine

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mariana Kurnyk)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mariana Kurnyk)

Mania dietelor cu conţinut scăzut de carbohidraţi câştigă tot mai mult teren. Pâinea este interzisă. Așadar, dacă excludeţi făina albă, făina integrală sau carbohidraţii, efectele vor fi diferite.

Iată la ce vă puteţi aştepta dacă nu mai mâncaţi pâine:

1. Slăbiţi din cauza deshidratării: când reduceţi aportul de carbohidraţi, observaţi cât de repede, în mod miraculos, slăbiţi. Dar nu eliminaţi grăsime, ci apă.

"Când carbohidraţii sunt stocaţi în organism sub formă de glicogen, pentru fiecare gram de carbohidraţi se pierde de 3-4 ori mai multă apă", spune Marie Spano, nutriţionist şi instructor de fitness, scrie Rador, citând Actualno. Aşa că, atunci când eliminaţi carbohidraţii şi începeţi să vă folosiţi rezervele de glicogen, pierdeţi şi o cantitate mare de apă.

2. Vă simţiţi sleiţi de puteri.

"Carbohidraţii sunt combustibil pentru creier", spune Spano. "Când încetaţi să mâncaţi carbohidraţi, creierul începe să se hrănească din depozite, mai ales când rezervele de glicogen sunt reduse şi epuizate". Când tot glicogenul este epuizat, organismul începe să ardă grăsimea şi să elibereze compuşi de carbon numiţi cetone. Rezultatul: respiraţie urât mirositoare, gură uscată, oboseală, slăbiciune, ameţeli, greaţă, insomnie.

Vă simţiţi ca şi cum aţi fi bolnavi de gripă. În cele din urmă, corpul se adaptează la procesarea cetonelor şi nu vă mai simţiţi atât de rău, dar acestea nu sunt sursa sa preferată de energie.

3. Scade apetitul.

Carbohidraţii rafinaţi ridică nivelul de zahăr din sânge, dar la scurt timp după aceea el scade brusc. Potrivit unui studiu recent publicat într-un jurnal american, aceste modificări ale nivelului de zahăr activează în creier centrul responsabil de dependenţă şi duc la momente de foame de lup. Trecerea la cereale integrale şi alimente bogate în fibre menţine nivelul zahărului din sânge stabil şi, astfel, reduce pofta de mâncare, spune nutriţionistul Alex Caspero. 

Citește și: 

De ce nu ar trebui să bei cafea în fiecare zi

Neurologul Igor Matsokin a dezvăluit că un consum zilnic de cafea nu este recomandat, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Potrivit medicului, nu este lipsit de riscuri să folosiţi cofeina pentru a combate somnolenţa şi letargia.

"Cofeina este un excelent stimulent atunci când aveţi nevoie de un plus de energie, dar nu trebuie să folosiţi foarte des această metodă, pentru că ea epuizează rezervele organismului", spune specialistul, scrie Rador, citând actualno.com.

Potrivit neurologului, utilizarea cofeinei consumă în mod intens rezervele de acid adenozin trifosforic, care este important pentru desfăşurarea proceselor metabolice. Când resursele organismului sunt reduse, mai ales când nu are timp să îşi revină, sistemul imunitar slăbeşte, funcţionarea tuturor sistemelor şi organelor se deteriorează. În plus, obiceiul de a te tonifica poate creşte vâscozitatea sângelui datorită efectului diuretic sporit - acest lucru contribuie la creşterea tensiunii arteriale şi la un risc crescut de boli de inimă.

Doctor Matzokin a adăugat că reacţia organismului la cofeină este întotdeauna legată de caracteristicile individuale, astfel încât oamenii percep cafeaua diferit. "Unele persoane cu hipersensibilitate la cofeină pot dezvolta insomnie, dureri de cap, nervozitate şi iritabilitate", avertizează medicul. În acelaşi timp, medicul atrage atenţia asupra faptului că un consum moderat de cafea este asociat cu o gamă largă de proprietăţi pozitive, preventive în raport cu multe boli, dacă nu se exagerează. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel