Este binecunoscut faptul că morcovii protejează sănătatea ochilor. Cu toate acestea, ceea ce nu știe toată lumea este că această specie de plantă erbacee este o sursă bogată de vitamina A și carotenoizi.
Alimentația face parte din viața noastră de zi cu zi. Cu toate acestea, modul în care ne hrănim s-a schimbat radical în ultimii ani. Tot mai mulți oameni aleg să mănânce alimente precum morcovii, evitând orice tip de alimente ultra-procesate, cum ar fi produsele de patiserie industrială sau băuturile îndulcite, fie ele suc sau răcoritoare.
În orice caz, trebuie să facem distincția între acest trend și ortorexia. Această din urmă se bazează pe sentimentul de vinovăție atunci când consumi un produs care se presupune că nu este sănătos. În ceea ce privește beneficiile morcovului, este vorba despre o rădăcină comestibilă care crește în pământ și care este folosită într-o varietate de feluri de mâncare, fie crudă sau gătită, în general fiartă.
Trebuie menționat că are proprietăți nutriționale importante, fiind o sursă bogată de vitamina A și carotenoizi. În plus, ceea ce se remarcă la această legumă este valoarea sa calorică redusă, care însumează aproximativ 40 de calorii pentru fiecare 100 de grame. Și nu este de mirare, deoarece este compusă aproape în întregime din apă.
Dacă morcovul se caracterizează prin ceva din punct de vedere nutrițional, este, fără îndoială, conținutul său ridicat de vitamina A și, în special, prezența carotenoizilor (în principal beta-caroten). Odată ce aceștia intră în organism, se transformă în vitamina A, „care contribuie la menținerea vederii, a pielii și a mucoasei în condiții normale”, subliniază Fundația Spaniolă pentru Nutriție.
Pe de altă parte, această specie de plantă erbacee conține și alți carotenoizi precum luteina, care se găsește în retină și în cristalinul ochiului, precum și vitamine în cantități mai mici, cum ar fi C și B6. De asemenea, conține minerale precum potasiu, deși în proporții mai mici decât în alte legume și verdețuri, precum și magneziu, fier, fosfor și calciu. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului muscular și nervos, notează 20minutos.es
- Acest aliment are proprietăți antioxidante datorită prezenței vitaminelor, care sunt responsabile de protejarea celulelor prin blocarea acțiunii radicalilor liberi, „prevenind îmbătrânirea prematură și minimizând acțiunea trecerii timpului asupra tuturor organelor, inclusiv asupra ochilor”, potrivit Clinica Baviera.
- Susține sănătatea cardiovasculară și a sistemului nervos.
- Este un aliment diuretic datorită conținutului ridicat de apă.
- Ajută la reglarea tranzitului intestinal datorită conținutului de fibre.
Una dintre proprietățile cele mai remarcabile ale morcovilor este rolul lor în protejarea sănătății ochilor. Acest lucru se datorează, conform Academiei Americane de Oftalmologie, în principal conținutului lor de vitamina A. Acest nutrient este necesar pentru formarea și menținerea unor pigmenți specializați în detectarea luminii în retina.
Un deficit de vitamina A poate duce la probleme de vedere. Vitamina A în morcovi se găsește sub formă de beta-caroten, care este un antioxidant natural. Conform unui studiu publicat, beta-carotenul poate ajuta la reducerea riscului de boli oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară sau glaucomul.