Ce se întâmplă pe piața combustibilului în Europa? Panică în Franța, blocaj în Italia. Proteste și greve

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto pexels
foto pexels

Iată ce se întâmplă pe piața combustibililor în Europa. 

Francezii se pregătesc să-și facă stocuri de carburanți de teamă că penuria din toamnă se va repeta. În octombrie, șase din opt rafinării s-au închis, după ce angajații au intrat în grevă pentru majorări salariale. Șoferii din Franța au fost nevoiți să stea la cozi interminabile la benzinăriile care mai aveau combustibil. Acum, sindicatele din din industria petrolieră vor să oblige guvernul să renunţe la reforma pensiilor şi au anunţat un calendar al protestelor, conform RRA. Odată anunțate aceste proteste, francezii își fac stocuri de carburanți pentru a nu se repeta situația din toamna lui 2022. Petroliștii protestează împotriva creşterii vârstei de pensionare de la 62 de ani, cât este în prezent, la 64, după cum prevede proiectul anunţat de guvern cu câteva zile în urmă. La sfârşitul lunii, ei au au programate alte două zile consecutive de grevă generală, iar la începutul lunii februarie, când legea ajunge în Parlament, încă trei zile de grevă, una după alta. Se va începe cu reducerea debitelor de combustibil, urmată de sistarea livrărilor, până la oprirea totală a procesului de rafinare şi blocarea depozitelor de carburanţi, dacă va fi necesar.

Și în Italia va fi grevă

Două zile cu staţiile de benzină din întreaga Italie închise sperie orice locuitor din peninsulă. ”Ameninţarea” managerilor distribuitorilor de carburant de a face grevă în zilele de 25 şi 26 ianuarie (iniţiativă sprijinită şi de Assopetroli-Assoenergia), este concepută de organizaţiile sindicale nu ca o cerere, ci ca o necesitate pentru ca şoferii şi, în general, toţi cetăţenii italieni să afle adevărul despre creşterea preţurilor la benzină şi motorină la pompă.

Organizaţiile de operatori FAIB, FEGICA şi FIGISC declară: ”Guvernul creşte preţul combustibilului şi aruncă responsabilitatea asupra operatorilor care devin destinatarii injuriilor şi jignirilor şoferilor exasperaţi. Împotriva acestei categorii a fost lansată o campanie media ruşinoasă. Pentru a pune capăt acestui val de murdării împotriva unei categorii de lucrători cinstiţi şi a încerca să restabilim adevărul, am luat decizia de a proclama starea de protest la nivel de ramură în întreaga reţea şi de a anunţa că în zilele de 25 şi 26 ianuarie vom face grevă”, afirmă aceştia, conform Rador. 

”Impresia pe care ramura şi-a făcut-o din această afacere este aceea a unui executiv în căutare de resurse pentru a-şi acoperi responsabilităţile politice, fără să aibă măcar curajul să recunoască alegerile făcute, chiar dacă ştie foarte bine că Agenţia Vamală, MIMIT (Ministerul Afacerilor şi Made in Italy) şi Agenţia de Venituri au deja toate datele necesare privind această situaţie”, mai arată sursa citată.

După anunţarea grevei, guvernul a convocat managerii benzinăriilor pentru a încerca să ajungă la o mediere. Întâlnirea va avea loc ”vineri, la ora 11.30 în Sala Verde a Palatului Chigi, în prezenţa miniştrilor Adolfo Urso, Giancarlo Giorgetti şi a subsecretarului Alfredo Mantovano, şi va acea ca scop discutarea problemei creşterii preţurilor la combustibili”.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel