Halloween-ul este o sărbătoare care are loc pe 31 octombrie și are rădăcini atât în tradiții păgâne, cât și în cele creștine.
Originile sale pot fi urmărite până la festivalul celtic Samhain, care marca sfârșitul verii și începutul iernii, considerată o perioadă în care granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor devenea mai subțire. Celții credeau că în această noapte spiritele morților reveneau pe Pământ, iar oamenii aprindeau focuri și purtau costume pentru a speria aceste spirite.
Odată cu răspândirea creștinismului, biserica a stabilit sărbătoarea All Hallows' Eve (ajunul Zilei Tuturor Sfinților) pe 31 octombrie, urmată de All Saints' Day pe 1 noiembrie, o zi dedicată pomenirii sfinților. Denumirea "Halloween" provine din contragerea expresiei All Hallows' Evening.
În prezent, Halloween-ul este asociat mai mult cu tradiții populare și activități laice, precum costumatul în diverse personaje (de la creaturi înfricoșătoare la eroi din filme), decorarea caselor cu dovleci sculptați (jack-o'-lanterns), colectarea de dulciuri prin trick-or-treating (colindat din ușă în ușă), și organizarea de petreceri tematice.
Tematica centrală a sărbătorii rămâne legată de supranatural, fantome, spirite și alte elemente înfricoșătoare, dar este celebrată într-un mod festiv și distractiv în multe părți ale lumii, în special în Statele Unite.
Iată câteva dintre cele mai comune obiceiuri și activități asociate cu această sărbătoare:
1. Costumatul
Oamenii, în special copiii, se îmbracă în costume care variază de la personaje înfricoșătoare (vampiri, vrăjitoare, fantome) până la personaje din filme, desene animate sau eroi din benzi desenate. În unele comunități, sunt organizate parade sau concursuri de costume.
2. Trick-or-Treating (Colindat pentru dulciuri)
Copiii merg din casă în casă, costumați, și spun „Trick or treat!” pentru a primi dulciuri sau alte mici cadouri. Fraza semnifică, în mod tradițional, o amenințare amicală că dacă nu primesc dulciuri, vor face o farsă (deși, în prezent, aceasta este mai mult o tradiție simbolică).
3. Sculptarea dovlecilor (Jack-o'-lanterns)
Un alt simbol iconic de Halloween este dovleacul sculptat, cunoscut sub numele de jack-o'-lantern. Oamenii taie dovleci și sculptează în ei chipuri sau modele decorative, apoi pun o lumânare în interior pentru a crea o lanternă strălucitoare și înfricoșătoare. Dovlecii sculptați sunt adesea așezați în fața caselor pentru a adăuga un aer festiv.
4. Decorarea caselor
Casele sunt decorate cu tematici specifice Halloween-ului, cum ar fi pânze de păianjen false, schelete, fantome, lilieci și alte elemente înfricoșătoare. În unele cartiere, oamenii concurează pentru a crea cele mai spectaculoase decoruri.
5. Petreceri de Halloween
Mulți oameni organizează petreceri tematice de Halloween, unde participanții se costumează, joacă jocuri, mănâncă mâncăruri și băuturi inspirate de sărbătoare și dansează. Unele dintre jocurile tradiționale includ bobbing for apples (pescuitul merelor cu gura dintr-un recipient cu apă) și diverse concursuri de costume.
6. Vizionarea de filme de groază
Deoarece Halloween-ul este asociat cu supranaturalul și frica, vizionarea de filme de groază este o activitate comună. Oamenii se adună pentru a urmări filme de Halloween sau horror, cum ar fi „Halloween”, „The Nightmare Before Christmas”, „Hocus Pocus” sau „The Exorcist”.
7. Vizite la case și locuri bântuite
Unele locuri organizează evenimente tematice în case bântuite artificiale, unde actorii creează o atmosferă înfricoșătoare pentru vizitatori. De asemenea, există excursii ghidate în locuri renumite pentru fenomene paranormale.
8. Farse și jocuri înfricoșătoare
Un alt aspect distractiv al Halloween-ului este tradiția farselor. Oamenii fac farse prietenilor sau vecinilor, legate de tematica înfricoșătoare a sărbătorii. De asemenea, sunt populare jocurile de tip "adevăr sau provocare" cu teme de Halloween.
9. Mâncăruri și băuturi tematice
În timpul sărbătorii, se pregătesc mâncăruri și dulciuri cu specific Halloween, cum ar fi prăjituri în formă de fantome, dovleci sau alte creaturi înfricoșătoare. Dovleacul este un ingredient popular în plăcinte, supe sau prăjituri.
10. Cântece și povești de groază
În unele cazuri, oamenii se adună pentru a povesti povești de groază sau pentru a asculta cântece cu tematică de Halloween, creând o atmosferă misterioasă și terifiantă.