Probabil ai fost întrebat des care este culoarea ta preferată. După cum se pare, culoarea ta preferată la vârsta adultă poate fi direct legată de trăsăturile tale de personalitate. Continuați să citiți pentru a afla de la terapeuți și experți în culori despre această legătură.
Albastru
Albastrul este cea mai populară culoare din lume. Un studiu din 2015 realizat de YouGov a întrebat oameni din 10 țări de pe patru continente care este culoarea lor preferată, iar albastrul a fost numărul unu în fiecare locație.
Atracția universală a acestei culori este "cel mai probabil din cauza asocierii sale cu cerul și apa", explică Lisa Lawless, PhD, psihoterapeut și CEO al Holistic Wisdom. În acest sens, albastrul evocă sentimente de relaxare și liniște. Iar persoanele care gravitează în jurul acestor sentimente sunt adesea empatice, oneste, de încredere și puternice în rezolvarea problemelor, spune Michele Goldman, psiholog și consilier media al Fundației de cercetare Hope for Depression Research Foundation.
Albastrul semnalează, de asemenea, că sunteți de încredere. De fapt, după cum notează Lawless, studiile au arătat că purtarea de albastru te face să pari mai demn de încredere pentru ceilalți. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care afaceri precum băncile tind să încorporeze această culoare.
Nuanța de albastru pe care o preferă cineva, totuși, ar putea adăuga nuanțe tipului său de personalitate. "Albastrul deschis [este] legat de un individ relaxat și pașnic", spune Lawless. "Albastrul cerului tinde să emane asociații mai libere și mai optimiste, iar turcoazul este adesea asociat cu unicitatea și individualitatea, în timp ce albastrul cobalt transmite o personalitate vibrantă și energică."
Verde
Ca și albastrul, verdele este legat de natură. În acest caz, culoarea este de obicei "asociată cu sănătatea și echilibrul", spune Lawless.
"Oamenii care preferă culoarea verde tind să fie productivi, motivați... foarte inteligenți și perfecționiști", explică Goldman. Ea adaugă că echilibrul lor echilibrat este adesea liniștitor atât pentru ei înșiși, cât și pentru ceilalți.
Bineînțeles, există multe nuanțe ale acestei culori. Verdele pământiu, măsliniu, "tinde să meargă mână în mână cu persoanele care sunt excelenți mediatori și care apreciază echilibrul și stabilitatea", împărtășește Lawless. Verdele smarald este asociat cu încrederea și ambiția, în timp ce verdele mentă este legat de bunătate, optimism și blândețe.
Dar să nu uităm că expresia "verde de invidie" a apărut de undeva. Goldman atrage atenția că personalitatea muncitoare și analitică a celor care favorizează verdele îi poate face posesivi, nerăbdători și materialiști.
Violet
Aceasta este culoarea regalității și pe bună dreptate. "Purpuriul tinde să fie vibrant și puternic, o culoare îndrăzneață cu o personalitate îndrăzneață", subliniază Goldman. Din acest motiv, cei care preferă movul nu se tem să fie ei înșiși și sunt adesea artistici, spirituali și imaginativi.
"Purpurii întunecați sunt asociați cu sofisticarea, introspecția și creativitatea", explică Lawless. "În comparație, purpuriile mai deschise, cum ar fi lavanda și liliacul, sunt asociate mai mult cu sensibilitatea, compasiunea și o prezență armonioasă."
Dar natura extrem de emoțională și capricioasă a acestor persoane înseamnă că simt lucrurile profund, "ceea ce poate duce la stări de toane și la sentimentul de a fi neînțeles", avertizează Goldman.
Roz
Lawless remarcă faptul că purpurii rozalie au tendința de a atrage romanticii, dar acest lucru este cu atât mai adevărat pentru persoanele a căror culoare preferată este chiar rozul. "Rozul este adesea asociat cu feminitatea, tandrețea și compasiunea", spune ea.
"Rozurile deschise sunt asociate cu o personalitate dulce, tinerească și jucăușă, în timp ce rozurile trandafirii mai profunde sugerează eleganță și romantism", explică Lawless. "Rozul fierbinte sugerează vibrație și energie și este adesea legat de persoanele aventuroase, în timp ce cei atrași de magenta sunt adesea creativi, artistici și neconvenționali."
Roșu
Îndrăzneț, puternic, puternic, pasional, extrovertit - toate acestea sunt adjective folosite pentru a descrie persoanele care iubesc roșul. "De obicei, sunt o forță de luat în seamă și tind să fie încrezători și ambițioși", împărtășește Lawless. "Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care iubesc roșul aprins."
Iar această natură plină de viață poate afecta atractivitatea. După cum a explicat anterior Best Life, studii separate au fost de acord că purtarea de roșu poate face ca o persoană să pară mai atractivă. Dar Goldman subliniază că toată această recunoaștere "se poate manifesta prin agresivitate... sau comportamente de căutare a atenției".
În acest sens, un studiu din 2014 publicat în Journal of Personality a constatat că "a existat o relație între preferința pentru culoarea roșie și luarea de decizii sociale ostile". Cât despre cei care preferă roșul ruginit, pământiu, aceștia "tind să fie mai împământeniți și apreciază stabilitatea, tradiția și sentimentul de siguranță", spune Lawless.
Portocaliu
De obicei, oamenii iubesc sau urăsc portocaliul, iar pentru cei din primul grup, vă puteți aștepta să fie entuziaști, atrăgători și sociabili.
"Persoanele cu această personalitate cromatică ar putea fi mai predispuse să fie aventuroase și îndrăznețe, îndrăznețe cu alegerile lor, abordabile și prietenoase cu ceilalți", spune Goldman.
Cu toate acestea, explică ea, "odată cu aventura și spontaneitatea vine și imprevizibilitatea și inconsecvența". Așadar, s-ar putea să constați că aceste persoane își pun propriile nevoi înaintea celorlalți și îi judecă pe cei care nu sunt la fel de lipsiți de griji.
Lawless adaugă că portocalele mai strălucitoare sunt legate de "încrederea vibrantă și veselă", în timp ce portocalele arse se potrivesc cu "o persoană cu picioarele pe pământ, de încredere, care prețuiește stabilitatea". Dacă cineva preferă nuanțele de coral, este probabil că este creativ și artistic.
Galben
"Galbenul este o culoare care stimulează mentalitatea, iar persoanele care gravitează în jurul ei tind să fie imaginative, sociale și entuziaste", împărtășește Lawless. Este, la urma urmei, culoarea luminii și a fericirii. "Cei care iubesc galbenul auriu tind să încline mai mult spre înțelepciune, inteligență și lux, în timp ce galbenul palid transmite un sentiment de puritate și un comportament pașnic", adaugă Lawless.
Și, deși Goldman este de acord că galbenul reprezintă carisma, încrederea și simțul umorului, "persoanele care înclină spre personalități galbene sunt văzute ca luptându-se cu anxietatea și tendințele perfecționiste", spune ea. "De asemenea, s-ar putea să se lupte cu organizarea și să le lipsească disciplina", potrivit bestlife.com