Ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Titanic
Titanic

Un ceas de buzunar din aur oferit în dar căpitanului unui vas care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic a fost vândut în weekend pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline.

Este cea mai mare sumă plătită vreodată pentru obiecte de suvenir legate de Titanic, a declarat sâmbătă, după licitaţie, casa Henry Aldridge and Son, din oraşul Devizes, situat în comitatul britanic Wiltshire.

Ceasul a fost adjudecat de un colecţionar privat din Statele Unite.

Recordul anterior fusese stabilit în aprilie, când un alt ceas de buzunar, tot din aur, recuperat de lângă rămăşiţele celui mai bogat om de pe Titanic, John Jacob Astor, a fost vândut pentru 1,175 de milioane de lire sterline, de aceeaşi casă de licitaţii.

Ambele sume includ taxele şi impozitele plătite de cumpărător, au precizat organizatorii licitaţiei.

Astor avea 47 de ani când s-a scufundat odată cu nava, în 1912, după ce s-a asigurat că proaspăta sa soţie, Madeleine, a ajuns pe o barcă de salvare.

Ceasul vândut sâmbătă i-a fost dăruit căpitanului Rostron de către Madeleine Astor şi de către alte două văduve ale unor oameni de afaceri bogaţi şi foarte cunoscuţi, care au pierit în timpul scufundării Titanicului.

"Oferit căpitanului Rostron cu recunoştinţa şi aprecierea sinceră a trei supravieţuitoare de pe Titanic la 15 aprilie 1912, doamna John B Thayer, doamna John Jacob Astor şi doamna George D Widener", se arată în inscripţia de pe ceasul Tiffany & Co, de 18 carate.

Căpitanul Rostron a primit darul de la soţia lui John Jacob Astor, în cadrul unui prânz la conacul familiei de pe Fifth Avenue, în New York, potrivit casei de licitaţii.

"A fost oferit în principal în semn de recunoştinţă pentru curajul lui Rostron în salvarea acelor vieţi, pentru că fără domnul Rostron cei 700 de oameni n-ar fi supravieţuit", a declarat Andrew Aldridge, reprezentantul casei de licitaţii.

Aldridge a precizat că această vânzare demonstrează "fascinaţia persistentă" pentru povestea Titanicului.

"În cazul istoricilor, ei sunt foarte interesaţi de piuliţe şi şuruburi de pe Titanic. Că are 882 de picioare (268 de metri), o greutate de 46.000 de tone şi aşa mai departe", a spus el. "Pentru colecţionari, este cu totul altceva, ei sunt interesaţi de oameni. Fiecare bărbat, femeie şi copil a avut o poveste, iar aceste poveşti sunt spuse, mai bine de un secol mai târziu, prin intermediul obiectelor de suvenir", a adăugat el.

Vioara care se auzea în timp ce nava se scufunda a deţinut timp de 11 ani recordul pentru cel mai mare preţ obţinut la licitaţie pentru un obiect de suvenir legat de Titanic, după ce a fost vândută cu 1,1 milioane de lire în 2013, au declarat organizatorii.

Potrivit lui Aldridge, faptul că acest record a fost doborât de două ori în ultimul an ilustrează că există o "ofertă în continuă scădere şi o cerere din ce în ce mai mare" pentru obiecte legate de navă. Preţurile pentru aceste artefacte cresc "exponenţial", a subliniat el. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel