CEDO, condamnare în premieră: Reclamantul nu ar fi fost prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru ''prima dată'' asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura belgiană care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ''sfidările'' în controlul a posteriori.

Curtea precizează că decizia sa nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie în general, ci la compatibilitatea cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului a unei eutanasii practicate asupra mamei unui reclamant belgian, care suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă, notează Agerpres.

Este prima dată când CEDO se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale, a adăugat Hervieu.

Reclamantul afirma că nu fusese prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a estimat că eutanasia s-a derulat potrivit prevederilor legale belgiene, adaugă Curtea.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează actele şi procedura prealabile eutanasiei ar constitui în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei (dreptul la viaţă).

În schimb, judecătorii au evidenţiat sfidările în analizarea a posteriori a eutanasiei practicate, efectuată de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei: potrivit CEDO, legislaţia nu garantează acestui organism o independenţă suficientă. 

Citește și:

Rusia salută propunerile controversate făcute de Elon Musk cu privire la războiul din Ucraina

Kremlinul a salutat propunerea de marţi a lui Elon Musk, care a sugerat un posibil acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, după ce Kievul l-a criticat pe Musk pentru termenii propunerii, despre care acesta a transmis că favorizează Rusia.

"Este foarte constructiv că cineva ca Elon Musk caută o soluţie paşnică de a ieşi din această situaţie", a declarat Dmitri Peskov reporterilor, în cadrul unei conferinţe telefonice. "Comparativ cu numeroşi diplomaţi profesionişti, Musk încă mai caută moduri de a se ajunge la pace. Şi ajungerea la pace fără a îndeplini condiţiile Rusiei este absolut imposibilă", a adăugat el.

Zelenski: "Care Elon Musk vă place mai mult?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns propunerii lui Musk prin propriul său sondaj pe Twitter, în care a întrebat: "Care @elonmusk vă place mai mult? Cel care susţine Ucraina (sau) cel care susţine Rusia."

De marţi, de la ora 10:30 GMT, sondajul lui Musk a strâns mai mult de 2,5 milioane de voturi, dintre care 60% se opun propunerii. Moscova a fost întotdeauna deschisă negocierilor pentru încheierea conflictului, a adăugat Peskov. El a criticat noul decret ucrainean, semnat de Zelenski, marţi, care susţine că Ucraina nu va negocia direct cu Putin pentru a încheia conflictul, scrie Rador. 

Moscova consideră că dacă Kievul respinge negocierile, conflictul din Ucraina nu se va termina. Putin are așteptări de la Zelenski sau de la „viitorul președinte”.

Ce a propus Musk 

Miliardarul Elon Musk, CEO-ul Tesla, a făcut pe Twitter mai multe declaraţii care au şocat. Acesta a spus că Crimea aparţine Rusiei, a propus refacerea referendumurilor de anexare a regiunilor din Ucraina, dar sub supravegherea ONU, şi afirmă că Ucraina nu are şanse să câştige războiul cu Rusia.

Iniţial, Elon Musk a venit cu un sondaj către urmăritorii său, în care a scris că "cel mai probabil aşa se va termina totul, se mai pune doar problema numărului de morţi până atunci". 

"Pacea dintre Rusia şi Ucraina: 

- Refacerea alegerilor din regiunile anexate sunt supravegherea ONU. Rusia se retrage dacă asta e dorinţa oamenilor. 

- Crimea devine formal parte din Rusia, aşa cum a fost încă din 1783, până la greşeala lui Hruşciov. 

- Alimentarea cu apă în Crimea, asigurată. 

- Ucraina rămâne neutră", s-a arătat în tweetul lui Elon Musk, în care acesta şi-a invitat urmăritorii să răspundă cu DA sau NU la propunerile sale. 

Rezultatele votului până la ora publicării materialului sunt covârşitoare. Din peste 1,2 milioane de voturi, 36,8% au fost cu DA, iar 63,2% cu NU. 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel