”Uită de Federer sau de Michael Jordan! Ion Țiriac este cel mai bogat sportiv”, scriau cei de la Foxsports și se pare că au dreptate: ultima săptămână a fost foarte profitabilă pentru el, sursele din piață susținând că vânzarea turneului de tenis de la Madrid i-ar aduce miliardarului între 250 și 350 de milioane de euro.
Primul miliardar al României, acum în vârstă de 82 de ani, a început tenisul în anii 1960.
A profitat din plin de ”fenomenul” Ilie Năstase, alături de care a câștigat Openul Franței în 1970, vârful carierei sale de jucător de tenis.
”Buldozerul din Brașov” se retrage din tenis în 1979 cu aproximativ 280.000 de dolari, bani obținuți din premii.
După retragere, a fost antrenor sau manager pentru jucători precum Manuel Orantes, Guillermo Vilas, Henri Leconte, dar marele succes l-a cunoscut cu Boris Becker, care a câștigat 6 turnee de Mare Șlem, în perioada în care a fost impresariat de Țiriac.
Totodată, Țiriac a mizat pe creșterea popularității tenisului și a cumpărat licențe pentru multe turnee pe care apoi le-a scos la licitație în orașe precum Stuttgart, Hanovra sau Madrid.
Mai târziu, va dezvolta turneul de tenis de master Mutua Madrid Open ATP, pe care l-a deținut până zilele trecute.
După revoluția din 1989, Țiriac a văzut care sunt oportunitățile pieței și a fondat Banca Țiriac, prima bancă cu capital privat.
Miliardarul a investit în diferite afaceri, inclusiv asigurări, leasing auto, companii aeriene și multe altele, toate sub umbrela companiei Tiriac Holdings.
Până în 2005, s-a estimat că averea lui a crescut la aproximativ 750 de milioane de euro, iar doi ani mai târziu, a fost primul român care a intrat în topul Forbes al miliardarilor, pe locul 840 în lume.
Imobiliarele au fost o sursă bună de profit, iar Tiriac a fost unul dintre câștigători. El deține un complex rezidențial de lux în București. Clubul exclusivist Stejarii se găsește în interior, iar accesul este permis doar membrilor.
Tiriac este un șofer pasionat și deține una dintre cele mai impresionante colecții de mașini de colecție. Un pasionat colecționar de mașini, miliardarul se spune că ar avea aproximativ 500 de vehicule pe care le expune în propriul muzeu.
Colecția Tiriac include vehicule istorice, unele fabricate în secolul 19
Colecția sa este singura din lume care are expuse două Rolls-Royce Phantoms IV, precum și exponate care au aparținut anterior unor nume mari precum Sir Elton John, Sammy Davis Jr și Bernie Ecclestone.
Muzeul BMW din Munchen a împrumutat chiar și unul dintre mașinile Rolls-Royce, cu o valoare estimată la 1,2 milioane de lire sterline.
Înainte să ajungă celebru, Țiriac a fost căsătorit cu handbalista Erika Braedt din 1963 până în 1965.
Omul de afaceri are un fiu, Ion Țiriac Jr, din relația sa cu modelul Mikette von Issenberg, precum și alți doi copii, Karim Mihai și Ioana Natalia, cu Sophie Ayad, o jurnalistă egipteană.
Celebru și pentru controversatele partide de vânătoare de mistreți, Țiriac spune că este mulțumit cu viața pe care a trăit-o.
„Cu noroc, am atins prima rachetă de tenis cu cinci zile înainte de a împlini 15 ani.
„A fost momentul care mi-a schimbat viața. Am început să joc tenis, am fost un sportiv bun, dar lipsit de talent.
Așa că am lucrat ca un câine, așa cum am făcut tot restul vieții”, mai spunea miliardarul.