A avut loc cel mai puternic cutremur de anul acesta.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, anunță că s-a produs un cutremur mediu, în noaptea de duminică spre luni, pe 14 martie, la ora 00:31:06 (ora locală a României).
Seismul, care s-a produs la adâncimea de 103 km, a fost resimțit în mai multe orașe din zona seismică Vrancea, acesta având magnitudinea 4,2 grade.
Potrivit Institutului, cutremurul, de intensitate3 II, s-a produs la 83km S de Bacau, 88km E de Brasov, 112km NE de Ploiesti, 112km NV de Galati, 117km NV de Braila, 162km N de Bucuresti, 163km SV de Iasi, 181km NE de Pitesti, 199km E de Sibiu, 209km SV de Chisinau.
Potrivit documentului Curții de Conturi, 36% dintre spitalele din București ar putea fi grav afectate de un cutremur puternic.
În cazul unui asemenea seism, clădiri care găzduiesc unele subunități IGSU se pot prăbuși și duce pierderi de vieți omenești în rândul salvatorilor.
„Iminența unui cutremur devastator a fost confirmată de către instituțiile publice specializate în acest domeniu, însă, în prezent, la nivelul Municipiului București sistemul de management nu este operațional în cea mai mare parte”, reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi.
Din cele 55 de spitale din București, administrate de Ministerul Sănătății sau municipalitate, 20 de spitale prezintă risc seismic, respectiv 36% sau altfel spus un spital din trei ar putea fi grav afectat de un cutremur puternic.
Dintre acestea, 12 clădiri prezintă risc iminent de prăbușire. Cele 12 clădiri au fost expertizate și încadrate în clasa de risc seismic I, care aparțin unui număr de șase spitale sau institute și prezintă un pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur similar celui din anul 1977.