Cele 3 părți ale corpului pe care trebuie să le speli în fiecare zi. Ce spun medicii

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor No Revisions
Sursa foto: unsplash, autor No Revisions

În ultimele câteva luni, ați auzit de nenumărate ori cât de important este să vă spălați pe mâini frecvent și temeinic pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți de viruși. Și pentru că acest lucru continuă să fie adevărat, s-ar putea să vă determine să presupuneți că și frecarea regulată a restului corpului este probabil o idee bună. Cu toate acestea, nu este neapărat așa. De fapt, dușul sau baia excesivă poate face mai mult rău decât bine. 

Potrivit unui medic, trebuie să vă spălați cu adevărat doar trei părți ale corpului cu săpun: axilele, zona inghinală și picioarele. Restul corpului tău? O simplă clătire cu apă este tot ce ai nevoie.

Cele 3 părți ale corpului pe care trebuie să le speli în fiecare zi

Sandy Skotnicki, MD, profesor asistent de dermatologie la Universitatea din Toronto, a declarat recent pentru The Atlantic că frecarea corpului din cap până în picioare cu apă și săpun poate duce la probleme precum eczeme și alte afecțiuni ale pielii. În schimb, ea spune să te concentrezi doar pe anumite "bucățele", care "ar fi axilele, zona inghinală și picioarele".

Dacă îți speli tot corpul cu săpun, riști să distrugi bacteriile utile care ajută microbiomul tău să facă distincția între germenii buni și cei răi, a declarat pentru Health Robynne Chutkan, MD, fondator al Digestive Center for Women din Chevy Chase, Maryland. Corpul tău are nevoie de anumite bacterii, spune ea, iar atunci când le îndepărtezi dacă de pe piele prin spălare cu săpun, îți scade imunitatea la anumiți viruși, ceea ce te pune într-un risc crescut de a te îmbolnăvi. "Cu excepția cazului în care tocmai ați terminat o cursă în noroi, singurele locuri care au nevoie de săpun zilnic sunt axilele și inghinalul", adaugă Chutkan. "Restul corpului tău se descurcă bine cu o clătire - chiar și după un antrenament transpirat."

Un studiu din 2018 publicat în Science Advances a descoperit chiar că o anumită tulpină de bacterii care trăia pe pielea subiecților testați a fost asociată cu un risc mai mic de cancer de piele, în comparație cu subiecții care nu aveau această bacterie. Doar un alt exemplu de microbi utili pe care riscați să îi distrugeți frecându-vă constant cu săpun.

Așadar, de ce ar trebui să folosești săpunul la subraț, în zona inghinală și pe picioare dacă este o idee atât de proastă să-l folosești pe restul corpului? Ei bine, se întâmplă ca aceste trei zone să găzduiască unele dintre cele mai sensibile zone ale pielii de pe corpul tău și sunt mai predispuse la lucruri precum creșterea ciupercilor, fire de păr încarnate care pot duce la infecții și, în general, sunt mai vulnerabile la dezvoltarea bacteriilor rele și a infecțiilor potențial dăunătoare, potrivit bestlife.com

De ce nu este bine să faci duș doar dimineața

Atunci când face parte dintr-o rutină de relaxare nocturnă, mulți oameni spun că dușul îi ajută să se odihnească mai bine. De fapt, Fundația pentru somn raportează că o meta-analiză a 17 studii a concluzionat că persoanele care fac un duș sau o baie de noapte cu una sau două ore înainte de culcare tind să adoarmă mai repede și să aibă o calitate mai bună a somnului decât cele care nu fac acest lucru. Cercetătorii cred că, căldura apei ajută la circulația sângelui în mâini și picioare, ceea ce ajută căldura corpului să iasă mai ușor.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care dușurile de noapte te pot ajuta să dormi mai bine, potrivit lui Maqbool.

"Atunci când o persoană se duce la culcare fără să facă duș, se poate simți inconfortabil și murdar, ceea ce poate face dificilă adormirea. În plus, dacă o persoană are multă transpirație sau murdărie pe piele, aceasta poate provoca mâncărimi și disconfort, ceea ce poate perturba somnul. Un duș înainte de culcare poate ajuta la relaxarea corpului și a minții, facilitând adormirea și având un somn mai odihnitor", spune el.

Dușurile de dimineață pot fi mai rele pentru pielea ta

Majoritatea oamenilor transpiră mai mult în timpul zilei decât noaptea, ceea ce înseamnă că este important să faceți o curățare profundă a pielii la sfârșitul zilei - mai ales dacă aveți tenul predispus la acnee.

"Acneea este cauzată de o combinație de factori, inclusiv de supraproducția de ulei, porii înfundate și prezența bacteriilor", spune Maqbool pentru Best Life. "Atunci când te culci fără să faci duș, murdăria, transpirația și bacteriile de pe piele pot contribui la porii înfundate și la supraproducția de ulei, ceea ce poate duce la apariția acneei. În plus, atunci când dormi în așternuturi murdare, bacteriile și murdăria se pot transfera înapoi pe piele, agravând și mai mult problema. Este recomandat să faceți duș noaptea pentru a ajuta la eliminarea murdăriei, a transpirației și a bacteriilor de pe piele și pentru a preveni acneea.", potrivit bestlife.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel