Cele mai absurde războaie din istorie cu motive complet nebunești

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Cele mai absurde războaie din istorie cu motive complet nebunești/Fotografie de la Pixabay
Cele mai absurde războaie din istorie cu motive complet nebunești/Fotografie de la Pixabay

Cu toţii suntem de acord că războaiele sunt neesenţiale, aducând doar tragedii evitabile, dar, din diverse motive, astfel de situaţii nefericite au avut loc. Cu toate acestea, există confruntări din istorie care au început în mod absurd.

Războiul Prăjiturii

Conflictul cunoscut sub numele de Războiul Prăjiturii, Războiul Patiseriei sau Prima intervenţie franceză în Mexic a avut loc între Franţa şi Mexic în perioada 1838-1839. Dar cum a început totul? Totul a pornit de la o plângere înaintată de un patiser francez către Regele Louis-Philippe al Franţei. Acesta susţinea că ofiţerii mexicani i-au jefuit magazinul situat într-o suburbie a Mexico City și a solicitat regelui francez să intervină pe lângă guvernul mexican pentru a-i obţine compensaţii. Regele a acţionat conform cererii şi a solicitat statului mexican plata unei sume de 600.000 de pesos ca despăgubiri.

Când Mexicul a refuzat plata, monarhul francez a pornit la atac. În decembrie 1838, forţele francize au luat cu asalt portul Veracruz şi au bombardat oraşele de pe coastă. În martie 1839, s-a semnat un tratat de pace între cele două popoare, dar suma respectivă n-a fost plătită nici în ziua de azi.

Războiul porcului

Conflictul dintre americani și canadieni a fost numit astfel din cauza unei întâmplări în care singura victimă a disputei a fost un porc. Un fermier american a tras în porcul unui irlandez de pe insula San Juan, a cărei suveranitate era contestată de Statele Unite și Marea Britanie. Proprietarul porcului a solicitat despăgubiri de zece ori mai mari decât americanii erau dispuși să plătească. Neajungând la un acord, americanii au trimis trupe pe insulă, iar britanicii au urmat exemplul lor.

După ani de negocieri diplomatice, decizia finală în favoarea americanilor a fost luată de către Kaiserul Wilhelm I al Germaniei. Americanii au rămas învingători pe insulă. Cu toate acestea, nimeni nu a fost făcut responsabil pentru porcul ucis, fără a se plăti despăgubiri.

Primul Război Mondial

Asasinarea prinţului austriac în 1914 a dus la începerea Primului Război Mondial nu atât din dorinţa de-a cuceri noi terotorii, ci din cauza tratatelor complicate dintre statele europene. După uciderea lui Archduke Franz Ferdinand în Serbia, austro-ungarii au avut câteva pretenţii diplomatice pe care sârbii le-au considerat inacceptabile. Drept urmare, austro-ungarii şi-au mobilizat trupele, Rusia a făcut acelaşi lucru în sprijinul Serbiei, iar Franţa şi-a onorat tratatul pe care-l avea semnat cu Rusia.

Unul câte unul, statele europene au intrat într-un război crunt care a început din cauza unui asasinat. Primul Război Mondial a avut, într-un final, 40 de milioane de victime militare şi cel puţin 8 milioane de civili şi-au pierdut viaţa complet nevinovaţi, doar pentru că diplomaţia internaţională a dat un mare rateu.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel