Mai mulți membri ai trupei rock rusești Bi-2, cunoscuți pentru opoziția lor vocală împotriva invaziei Ucrainei, au primit cetățenia Republicii Moldova, a anunțat luni președinția moldovenească.
Decizia a fost luată de președinta Maia Sandu, ca un gest de solidaritate cu artiștii persecutați de regimul Putin pentru opiniile lor anti-război.
"Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova pentru anumiţi membri ai grupului Bi-2 şi familiile acestora", a scris şeful ei de cabinet, Adrian Balutel, pe Telegram.
"Ţara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare şi manifestă solidaritate cu cei aflaţi în pericol", a adăugat el, amintind că artiştii grupului au fost "reprimaţi după ce s-au pronunţat împotriva războiului din Ucraina".
Grupul Bi-2, fondat în anii '80 în Belarus, a părăsit Rusia în semn de protest față de agresiunea asupra Ucrainei și de atunci a concertat în țări cu comunități rusofone semnificative.
"Este acum periculos să călătorești cu un pașaport rusesc", a declarat un purtător de cuvânt al trupei pentru AFP, explicând motivul pentru care au solicitat cetățenia moldovenească.
Membrii trupei s-au mutat deja la Chișinău în urmă cu câteva săptămâni și sunt în prezent în turneu.
"Suntem recunoscători liderului moldovean și tuturor celor care ne-au ajutat", a declarat purtătorul de cuvânt, precizând că formația a cunoscut-o pe Maia Sandu după un concert din 2023.
Sub conducerea sa, Republica Moldova a făcut o cotitură decisivă spre Occident și urmează să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în viitorul apropiat.
Grupul Bi-2 a fost arestat în ianuarie în Thailanda din cauza unor probleme legate de vizele de muncă, ridicând semne de îngrijorare în rândul opozanților ruși din exil.
După o săptămână de detenție, membrii trupei, unii deținând cetățenie israeliană și australiană, au fost eliberați și au călătorit în Israel înainte de a reveni pe scenă în luna martie.