Rareș Bogdan a vorbit despre ideea chemării la arme a românilor din străinătate, în caz de război.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a reacționat vehement față de proiectul Ministerului Apărării Naționale prin care românii cu vârste între 20 și 35 de ani, plecați în străinătate, ar fi obligați să revină în România pentru a fi încorporați, în caz de război.
"Sunt absolut convins că nu este necesar de niciun fel de proiect special pentru că românii nu trebuie să fie obligați să-și respecte și să-și apere țara. Au făcut-o de-a lungul a 2.000 de ani și o vor face în continuare. Deși eu aș fi ceva mai decent și mai așezat cu privire la astfel de proiecte și aș miza enorm pe caracterul patriotic al românilor, care în momente de tensiune pentru țara lor au intervenit cu arma în mână." a declarat Rareș Bogdan, într-o intervenție la Realitatea Plus.
Rareș Bogdan a mai afirmat că autoritățile române ar trebui să facă apel la patriotism, nu să pună presiune pe oameni.
"Nu cred ca este nevoie de obligativitate, de măsuri coercitive, ci de conștientizarea patriotismului și a interesul național pe care-l are România. Iar românii, oriunde s-ar afla ei, în general pentru că au fost alungați din țară de sărăcie și de corupție, dacă România ar fi într-un pericol, nu contest că ar lăsa orice din mână și ar veni să o apere (...) Eu nu cred că trebuie să ne gândim la ce ne-a dat țara, ci al ce-i putem oferi noi eu si cred că românii se vor gândi la țara lor din această perspectivă.", a mai spus Rareș Bogdan.
Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a avut un discurs dur în Parlamentul European, criticând UE în ceea ce privește aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, deși încă din 2011 România a îndeplinit toate condițiile de accedere.
"Cehia este membră UE din 2004, iar din 2007 este în Spațiul Schengen. România este membră a Uniunii Europene din 2007, iar patru ani mai târziu îndeplinise condițiile pentru aderarea la Schengen. Suntem în 2022, dar încă așteptăm. Cel mai credincios popor din Uniunea Europeană, cel mai euro optimist, cu multă suferință în mentalul colectiv, este tratat cu indiferență. Ni se refuză dreptul la libertatea deplină, deși avem tot dreptul la ea. Și cultural și istoric, dar și politic. Ne mai mirăm, oare, că apar mișcări politice care contestă sistemul UE? Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina, ar fi trebui să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeei și privește acum la asaltul mortal rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în pericol, mulțumesc lui Dumnezeu!
Asta deoarece suntem membri NATO. Pericolul este altul: să continue să plece masiv din țara lor, considerată de categoria a doua. Șapte milioane au plecat și am rămas 20 de milioane în țară. Nu este corect, nu este moral și nici democratic, că regulile stabilite discreționar, iar atunci nu mai vorbim de democrație. Întrebarea mea și a poporului meu este când va fi și România, cu adevărat, pe lista de priorități a Uniunii Europene.", a spus Rareș Bogdan în Parlamentul European. Vezi mai mult AICI.