China ar putea revendica părți din Lună ca teritoriu propriu în noua cursă spațială

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Luna ar trebui să aibă propriul fus orar / Foto: pexels, Brett Sayles
Luna ar trebui să aibă propriul fus orar / Foto: pexels, Brett Sayles

SUA se află într-o cursă spațială cu China, iar țara din Asia de Est ar putea revendica părți din Lună ca fiind "ale sale" dacă ajunge prima acolo, a avertizat administratorul principal al NASA

Administratorul NASA, Bill Nelson, fost astronaut și senator de Florida, crede că națiunea din Asia de Est ar putea încerca să împiedice alte țări să acceseze părțile de pe Lună cu cele mai multe resurse naturale, dacă vor ajunge acolo înaintea SUA, relatează Politico.

"Este un fapt: suntem într-o cursă spațială. Și este adevărat că ar fi bine să avem grijă să nu ajungă într-un loc pe Lună sub pretextul cercetării științifice. Și nu este exclus ca ei să spună: "Nu vă apropiați, noi suntem aici, acesta este teritoriul nostru".", a declarat Nelson pentru această publicație.

Bill a adăugat că, în mod similar, China a revendicat o serie de zone contestate din Marea Chinei de Sud.

Țara a reușit, de asemenea, să înființeze o nouă stație spațială în 2022, iar programul său spațial merge acum din ce în ce mai bine.

Beijingul și-a anunțat obiectivul de a-și trimite proprii astronauți pe Lună până la sfârșitul deceniului și are planuri de viitor cu adevărat ieșite din comun - inclusiv construirea de infrastructuri în spațiu și chiar instituirea unui sistem de guvernanță din altă lume.

Între timp, în SUA, NASA a continuat să lucreze la seria de misiuni Artemis, în cadrul căreia, până în prezent, nava spațială fără pilot Orion a decolat pentru o misiune de 26 de zile, realizând fotografii ale suprafeței lunare înainte de a se prăbuși înapoi în oceanul Pacific.

Misiunile Artemis 2 și 3 vor urma și vor permite NASA să exploreze mai în profunzime satelitul natural în anii următori, Artemis 2 urmând să aibă loc în mai 2024.

Organizația americană și-a lărgit, de asemenea, orizonturile, trimițând rovere pe Marte pentru a explora dacă ar putea exista semne de viață - actuale sau trecute - pe planeta vecină.

Însă, dacă planurile NASA vor fi întârziate, aceasta riscă să rămână în urma Chinei.

Mai mult, programul de călătorii pe Lună al agenției spațiale a fost deja amânat în timpul administrației Trump.

Vorbind despre cursa spațială, generalul locotenent al Forțelor Spațiale Nina Armagno a declarat într-un interviu luna trecută: "Este foarte posibil ca ei să ne ajungă din urmă și să ne depășească, absolut. Progresul pe care l-au făcut a fost uimitor - uimitor de rapid".

Terry Virts, un fost comandant al Stației Spațiale Internaționale și al navetei spațiale, a fost de acord.

"China ar putea să facă lucruri rele pe Lună", a spus Virts. "Dacă își instalează infrastructura acolo, ar putea, de exemplu, să refuze comunicațiile. Faptul că îi avem acolo nu face lucrurile mai ușoare. Există o îngrijorare reală cu privire la amestecul chinezesc".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel