Liderul de la Kremlin se laudă că tehnologia militară rusă este „cu decenii înaintea” concurenților săi.
China și Rusia, exerciții militare comune. ”Moscova își afișează produsele într-o fereastră de la parter, în timp ce are un incendiu la etaj”
Rusia și China încep săptămâna aceasta o serie de exerciții militare, ceea ce este un semn al aprofundării legăturilor Moscovei cu Beijingul, scrie Financial Times.
Moscova susține că peste 50.000 de soldați ruși vor lua parte la un exercițiu militar major în estul Rusiei în această săptămână
Aceste exerciții sunt un indiciu la fel de clar că Kremlinul dorește să transmită lumii un mesaj că războiul costisitor din Ucraina nu a îngenuncheat Rusia.
Exercițiul militar Vostok, care începe joi, au loc la fiecare patru ani în estul îndepărtat al Rusiei.
În urmă cu patru ani, 300.000 de soldați ruși au luat parte la manevre și și-au arătat abilitățile cot la cot cu colegii lor din China și Mongolia.
Oficialii occidentali și analiștii apărării sunt de acord că exercițiile ilustrează cel mai bine „prietenia fără frontiere” pe care președintele și Vladimir Putin și Xi Jinping și-au promis-o reciproc cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
Exercițiile militare evidențiază și capacitatea Kremlinului de a menține legături cu alți aliați non-occidentali, inclusiv Belarus și India, care se vor alătura exercițiilor, a adăugat Financial Times.
Beijingul a subliniat că participarea Chinei la exercițiul Vostok „nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”. De menționat că ultimele exerciții militare comune dintre Rusia și China au avut loc anul trecut în China.
Washingtonul, în schimb, a spus că nu vede nicio semnificație specială în ultimele exerciții. Dar unii oficiali de rang înalt sunt încă suspicioși.
„Faptul că Vostok înseamnă „Est” în rusă îți spune tot ce trebuie să știi”, a declarat pentru Financial Times un consilier nenumit pentru apărare al unei puteri occidentale.
El a subliniat, de asemenea, sprijinul Moscovei pentru Beijing atunci când președintele Camerei SUA , Nancy Pelosi , a vizitat Taiwan. Vladimir Putin a descris atunci călătoria lui Pelosi în Taiwan drept o „provocare atent planificată”.
„Rusia a pierdut războiul de propagandă din Occident, dar Putin îi spune acum Estului că viața în Rusia nu s-a schimbat deloc și că Rusia rămâne o forță puternică care va învinge în Ucraina”, a adăugat consilierul.
Cu aproximativ trei sferturi din trupe, dislocate în Ucraina, Rusia nu are prea mult de câștigat din exercițiul Vostok, sunt de părere analiști. Anularea exercițiului ar trimite un semnal greșit, spun aceștia, dar nici continuarea manevrelor comune cu China nu ar aduce un beneficiu strategic.
"Exercițiile militare Vostok nu au sens astăzi. Aproape toate unitățile rusești capabile de luptă sunt angajate în războiul din Ucraina. Ne prefacem doar că totul este încă în regulă", a declarat Pavel Lujin, un analist militar rus independent.
Ben Barry, expert al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, a spus că Moscova „își afișează produsele într-o fereastră de la parter, în timp ce este un incendiu la etajele superioare ale aceleiași clădiri”.
La deschiderea unui târg de armament la Moscova, săptămâna trecută, Putin s-a lăudat că armata rusă este „cu decenii înaintea” concurenților săi și că este gata să-și împărtășească tehnologia aliaților săi.
Cu toate acestea, Ruslan Pukhov, analist militar și membru al Consiliului Public al Ministerului rus al Apărării, a criticat forțele armate pentru că „nu au suficiente arme de înaltă precizie și echipamente moderne de țintire” în Ucraina.
”Tocmai de aceea ucrainenii ne bat adesea în dueluri de artilerie”, a spus Puhov într-un interviu recent, cu un ton neobișnuit de critic pentru o persoană care lucrează pentru stat.
Deși unele dintre armele Rusiei sunt la egalitate cu tehnologiile occidentale de vârf (cum ar fi sistemul de apărare antiaeriană S-400), lipsa componentelor occidentale a amenințat capacitatea tehnică a industriei și a afectat exporturile de arme, spun analiștii.
„Industria militară rusă se află într-o criză profundă de cel puțin șase ani și nu va supraviețui sancțiunilor actuale”, a conchis Lujin.
Exercițiul „Vostok 2022” va include desfășurarea a 5.000 de arme și echipamente militare, 140 de avioane, 60 de nave de război și alte nave, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova.
Manevrele, care încep joi și se încheie miercurea viitoare, sunt programate să aibă loc în stațiunile militare de antrenament din estul Siberiei, Orientul Îndepărtat al Rusiei și Marea Japoniei.
Soldații dislocați în străinătate au ajuns deja în zona de antrenament, inclusiv cei din Belarus, China și India.
Exercițiul, care are loc la puțin mai bine de șase luni de la începutul războiului rusesc în Ucraina, are ca scop asigurarea securității militare a Rusiei și a aliaților săi, a declarat Ministerul Apărării (China).