Oamenii de știință chinezi au descoperit că un pahar de șampanie sau de vin poate reduce riscul de a contracta coronavirusul, deși, în general, băuturile alcoolice contribuie la creșterea probabilității de infectare. Un articol pe această temă a fost publicat în revista Frontiers in Nutrition.
Studiul a implicat participarea a peste 473.000 de persoane, dintre care 16.500 au fost testate pozitiv la COVID-19. Pentru a evalua legătura între consumul de alcool și riscul de infectare cu coronavirus, a fost folosită analiza de regresie multivariată, ce presupune determinarea influenței mai multor factori asupra variabilei dependente. De asemenea, s-a arătat în ce măsură riscul de infectare depinde de cantitatea de alcool consumată.
Astfel, s-a constatat că persoanele care au consumat de două ori mai mult decât cantitatea normală de alcool au avut un risc mai mare de infectare cu COVID-19 (de 1,12 ori mai mare). Astfel, berea și cidrul au crescut probabilitatea de infectare, indiferent de cantitatea și frecvența consumului.
Surpriza a venit însă după citirea rezultatelor analizelor participanților la studiu cărora le-a fost servit vin roșu, vin alb sau șampanie. Băuturi care, consumate, la rândul lor, peste norme a avut, în mod neașteptat, un rol protector împotriva coronavirusului, deși nu a avut niciun efect asupra mortalității în rândul celor infectați.
Citește și Bilanț COVID. Spitalele, din ce în ce mai aglomerate
Experții concluzionează că riscul de a contracta coronavirusul variază în funcție de frecvența, cantitatea și tipul de băuturi alcoolice consumate. În același timp, oamenii de știință recomandă ca, pe perioada epidemiilor, să fie eliminate din consumul zilnic berea și cidrul. și alte băuturi alcoolice în timpul epidemiilor, precum și să nu consumăm alcool în cantități mari.