Sezonul închirierilor de locuințe este pe cale să atingă un nou vârf, cu prețuri mai mari decât cele plătite în august anul trecut.
Cheltuielile chiriașilor vor continua să crească în perioada premergătoare noului an universitar, în patru zone din România chiriile medii depășind deja 1.000 de euro pe lună, conform unei analize realizate de imobiliare.ro.
"Piața chiriilor se confruntă cu o cerere semnificativ crescută datorită numărului mare de studenți care își caută locuință. Cererea depășește oferta odată cu începerea anului universitar, ceea ce duce la o competiție acerbă pentru găsirea unei chirii accesibile și bine situate. În această perioadă, prețurile pot crește cu până la 20%. Apartamentele cele mai căutate sunt cele de tip studio și cele cu două camere. Apartamentele noi sunt mai atractive, dar locația și proximitatea față de facultăți sunt, de asemenea, factori importanți, în special în centrele universitare,” a declarat Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, citat într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Conform analizei, există patru regiuni în România unde chiria medie depășește 1.000 de euro pe lună pentru un apartament. Trei dintre acestea sunt în București, iar a patra în Brașov.
În prima jumătate a lunii august, prețurile au rămas relativ stabile comparativ cu luna iulie, însă s-au înregistrat ușoare creșteri în București, Cluj-Napoca și Brașov. Totuși, comparativ cu anul trecut, chiriile au crescut. Proprietarii au majorat prețurile pentru garsoniere cu 7%-14% în orașele mari. Apartamentele cu două camere au înregistrat o creștere de până la 16%, iar cele cu trei camere s-au scumpit cu 5%-17%.
Deși Timișoara a văzut unele dintre cele mai mari creșteri de prețuri în ultimul an pentru toate tipurile de apartamente, orașul rămâne cea mai accesibilă opțiune pentru cei care preferă închirierea în locul achiziției. O zonă din Constanța, Tomis Nord-Badea Cârțan, atrage cei mai mulți chiriași datorită ofertei bogate de locuințe. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament în Iași se menține sub 400 de euro pe lună în majoritatea cartierelor, conform aceleiași surse.
În București, piața chiriilor a fost relativ stabilă în prima jumătate a lunii august. Creșteri de prețuri au fost observate doar în cazul apartamentelor cu două camere, unde costul mediu a crescut cu 20 de euro de la o lună la alta.
Comparativ cu sfârșitul verii trecute, chiriile pentru garsoniere și apartamente cu două camere au crescut cu 13%. Creșterea a fost mai moderată pentru apartamentele cu trei camere, acestea scumpindu-se cu 8%. În prezent, chiria medie pentru o garsonieră este de 350 de euro pe lună, iar pentru apartamentele cu două și trei camere, de 550 euro, respectiv 700 euro pe lună.
Persoanele care caută chirii pot găsi cele mai multe opțiuni în zone precum Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii, unde bugetul mediu necesar este de 380-400 de euro pe lună. În centrul Bucureștiului, prețurile ajung la 650 de euro pe lună, în zonele dintre Piața Victoriei și Piața Unirii, precum și în Tineretului-Timpuri Noi.
Cartierele din sudul Bucureștiului, cum ar fi Ferentari și Giurgiului, oferă cele mai mici chirii, cu o medie de 350 de euro pe lună. În Berceni și Progresul, chiria medie este de 380 de euro pe lună.
În Cluj-Napoca, luna aceasta s-au înregistrat creșteri ale chiriilor pentru apartamentele cu trei camere, prețul mediu ajungând la 699 de euro pe lună. În ceea ce privește garsonierele și apartamentele cu două camere, chiriile au rămas neschimbate față de luna anterioară, dar au crescut cu 9% și 10% față de vara trecută.
În Brașov, chiriile pentru apartamentele cu două camere au crescut ușor, media ajungând la 499 de euro pe lună. Cele mai scumpe zone din Brașov concurează cu prețurile din București și Cluj-Napoca, Calea Poienii fiind a patra cea mai scumpă zonă din țară, cu o chirie medie de 1.000 de euro pe lună.
La Timișoara, chiriile rămân printre cele mai mici din țară. Cele mai scumpe zone sunt Cetate, unde prețul mediu este de 450 de euro pe lună, și Calea Aradului, unde chiriile ajung la 420 de euro pe lună. Zonele mai accesibile includ Buziașului, Blascovici și Freidorf, unde chiriile nu depășesc 300 de euro pe lună.
În Constanța, chiriile au rămas stabile în prima jumătate a lunii august, cu prețuri similare celor din iulie. Bugetul necesar pentru o garsonieră este de 301 euro pe lună, iar pentru un apartament cu două camere, chiria este de aproximativ 450 de euro pe lună.
În Iași, chiriile au crescut comparativ cu sfârșitul verii trecute, în medie cu 7% pentru garsoniere și între 5% și 11% pentru apartamentele cu două și trei camere. În cele mai multe cartiere, bugetul necesar rămâne sub 400 de euro pe lună. În centrul Iașiului, chiria medie pentru un apartament este de 500 de euro pe lună, iar în Copou-Sărărie de 450 de euro pe lună.