Cine este Thomas Jolly, omul care a pus în scenă „Cina cea de Taină”

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Photo: Noushka Serpentines (Facebook)
Photo: Noushka Serpentines (Facebook)

Thomas Jolly este un regizor de teatru și actor francez, cunoscut pentru abordările sale inovatoare și spectaculoase în lumea teatrului. 

Născut pe 1 februarie 1982, Jolly a câștigat recunoaștere internațională pentru montările sale îndrăznețe și vizionare ale unor opere clasice și contemporane.

Cariera și realizări

Educație: Thomas Jolly a studiat la Conservatorul Național Superior de Artă Dramatică din Paris (CNSAD), una dintre cele mai prestigioase instituții de teatru din Franța.

Compania La Piccola Familia: În 2006, a fondat propria companie de teatru, La Piccola Familia. Această companie a devenit rapid cunoscută pentru producțiile sale ambițioase și creative.

Henric al VI-lea: Una dintre cele mai notabile realizări ale lui Jolly este montarea piesei „Henric al VI-lea” de William Shakespeare, pe care a transformat-o într-un maraton teatral de 18 ore. Această producție monumentală a fost aclamată de critici și a câștigat mai multe premii.

Richard al III-lea: În continuarea succesului său cu „Henric al VI-lea,” Jolly a regizat și „Richard al III-lea” de Shakespeare, consolidându-și reputația de regizor capabil să reînvie și să reinterpreteze lucrările clasice cu o energie și o viziune proaspătă.

Director Artistic: În 2022, a fost numit director artistic al Teatrului Național din Strasbourg, una dintre cele mai importante instituții teatrale din Franța.

Thomas Jolly a fost victima bullying-ului în copilărie, ceea ce i-a cauzat multe suferințe. În 2022, a fost numit director artistic al celor patru ceremonii care vor marca Jocurile Olimpice și Paralimpice din Paris 2024. La acel moment, președintele Paris 2024, Tony Estanguet, a declarat: „Acordarea direcției artistice a ceremoniilor lui Thomas Jolly este o alegere curajoasă, dar în acord cu viziunea noastră”.

Momentul controversat de la JO2024

Momentul care s-a vrut a fi artistic, în cadrul căruia a fost recreată celebra pictură „Cina cea de Taină”, a lui Leonardo da Vinci, a stârnit controverse în mediul online, inclusiv în rândul creștinilor. În centrul imaginii, la masă, a apărut Barbara Butch, cunoscută pentru activismul LGBTQ+, precum și pentru faptul că militează pentru acceptarea persoanelor cu kilograme în plus, care a fost plasată în locul lui Iisus Hristos și a purtat pe cap o aureolă.

Fanii au reacționat imediat pe rețelele de socializare: „În timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Macron și echipa lui au parodiat Cina cea de Taină cu transsexuali și o femeie grasă cu aureolă”, „Franța și-a bătut joc de Cina cea de Taină cu transsexuali”, „Blasfemie cu adresă la Cina cea de Taină? Poate această ceremonie de deschidere să fie și mai proastă?”.

De asemenea, nu doar fanii au fost revoltați. Podcasterul american Clint Russell a scris în mediul online: „Este o nebunie. Deschiderea evenimentului tău prin înlocuirea lui Iisus și a ucenicilor de la Cina cea de Taină cu bărbați în travesti. Există 2,4 miliarde de creștini pe pământ și se pare că Jocurile Olimpice au vrut să le declare cu voce tare tuturor, chiar de la poartă: NU SUNT BINEVENIȚI!”.

Elon Musk, s-a alăturat criticilor, precizând: „A fost extrem de lipsit de respect pentru creștini”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel