Premierul Nicolae Ciucă a dispus constituirea unei echipe ministeriale pentru negocierile cu sindicatele din educaţie.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că o echipă din care fac parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene se va întâlni miercuri după-amiază cu liderii sindicatelor din educaţie, transmite Agerpres.
El a precizat că, având în vedere că şedinţa de guvern nu se va finaliza până la ora începerii întâlnirii cu sindicatele, a dispus constituirea acestei echipe.
"Am dispus constituirea unei echipe ministeriale, din care vor face parte ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Fondurilor Europene, iar din partea prim-ministrului va participa secretarul general al Guvernului. Sperăm ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând. Este un angajament pe care l-am avut atât în faţa membrilor conducerii sindicatelor din educaţie, cât şi la întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi", a spus premierul.
Ciucă a declarat că, de la preluarea guvernării, a luat decizii care au venit "în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate" în sistemul de educaţie. Totodată, acestui domeniu i-au fost alocate 8 miliarde de lei. Premierul a admis că suma "nu acoperă nevoile şi toate problemele" acumulate în ultimii 30 de ani, dar "repară" aspectele aduse în discuţie, "pe bună dreptate", de către reprezentanţii corpului didactic.
"Cu toţii suntem de acord că educaţia trebuie să rămână prioritatea numărul unu, alături de sănătate. Tocmai de aceea, prin tot ce a însemnat procesul de dezbatere publică, de analiză şi aprobare a legilor educaţiei, nu am făcut altceva decât să aliniem discursul pe care cu toţii l-am avut despre importanţa şi relevanţa educaţiei la măsuri concrete. Aceste măsuri care, sigur, nu pot fi rezolvate o singură dată, printr-un numitor comun. Ele vor trebuie să fie aplicate într-un calendar, aşa cum este el asumat în conţinutul legilor, cu o bugetare, aşa cum este asumată în conţinutul legilor şi pe o linie de dialog care va fi permanent deschisă", a spus el.
Ciucă a mai precizat că autorităţile menţin dialogul şi încearcă să identifice soluţii, astfel încât greva personalului din educaţie să înceteze, elevii să se revină "cât mai curând" la şcoală, iar examenele de final de an să aibă loc conform calendarului stabilit.