Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre noua măsură de compensare a carburanților.
Premierul arată că măsura de compensare va fi aplicată de la 1 iulie și cetățenii vor vedea reducerea direct pe bonul fiscal de la benzinării.
”Practic, săptămâna trecută în şedinţa de guvern am dat sarcină miniştrilor de resort, mai precis Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor împreună cu instituţiile competente în acest domeniu să verifice care sunt elementele de preţ la combustibil şi, totodată, să-mi prezinte care pot fi măsurile prin care să gestionăm impactul, efectele pe care le pot produce creşterile la preţul carburantului.
Ulterior am avut o dezbatere şi, sigur, analiză în cadrul coaliţiei. Am discutat pe baza unui dialog deschis şi cu industria de profil, pentru că acest dialog l-am promovat încă de la preluarea guvernării şi am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie cât se poate de echitabilă şi de onestă prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsură pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm de o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, care afectează viaţa noastră de zi cu zi şi pe care guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri.
În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor am putut să luăm această decizie, ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de trei luni de zile, împreună cu industria, aşa cum am spus, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal, deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Energiei au identificat mecanismele necesare, ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a declarat Ciucă, citat de Rador.
”În primul rând, valoarea totală a acestei decizii este de 2 miliarde de lei. Guvernul a putut să identifice această sumă, adică 50%, respectiv 1 miliard de lei pe care putem să îl alocăm pentru măsura despre care vorbim şi cealaltă jumătate să fi suportată de către producător, de către industria petrolieră. Am ţinut cont şi de exemplele şi modelele care au fost aplicate în alte ţări. Astăzi, în declaraţia de presă am menţionat Spania şi Franţa. Este o formulă pe care au aplicat-o şi acolo şi, totodată, am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere şi, fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ.
În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul. Trecem prin această situaţie de crize succesive, multiple, deloc uşoare şi avem nevoie de măsuri echilibrate, de măsuri care să ne menţină în stabilitate. Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere”, mai explică premierul.