Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că s-a decis amânarea pentru nouă luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”.
Coaliția de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
„1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022”, a scris Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
- diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
- suspendarea angajărilor la stat;
- creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
- accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.
În altă ordine de idei, amintim că Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu preşedintele Bundesrat, Bodo Ramelow, aflat în prima sa vizită în România, discuţiile vizând aprofundarea dialogului bilateral, dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane, dar şi evoluţiile legate de securitatea energetică în contextul crizei din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul dialogului, a fost punctată importanţa acestui an, care marchează aniversarea a 30 ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.
Cei doi înalţi oficiali au subliniat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în special a celei economice şi pe sectoarele strategice (hidrogen verde, infrastructură de transport, energie etc), remarcând importanţa menţinerii unui flux constant de informaţii privind condiţiile lucrătorilor mobili/sezonieri români.