Clienții ruși cu mulți bani au dispărut, practic, de pe piața imobiliară

Mara Ivan |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Privarea oligarhilor ruși care fac obiectul sancțiunilor europene de proprietățile lor este pe lista guvernului francez.

Acesta este obiectivul stabilit de Bruno Le Maire, ministrul Economiei. Dar Franța are încă nevoie de un cadru juridic pentru a autoriza această confiscare.

"Este nevoie de timp, deoarece este necesar să se identifice nu numai activele deținute în sine, ci și cele deținute prin intermediul unor societăți în cadrul unor aranjamente complexe", explică reprezentanții guvernului de la Paris. 

Și asta nu este tot: probabil că va fi necesară modificarea legislației europene, care nu prevede sechestru cu pierderea proprietății decât în cazul câștigurilor ilicite. "Pentru ceilalți, guvernul trebuie să evite să meargă împotriva dreptului constituțional la proprietate", atrage atenția Olivier Dorgans, avocat specializat în sancțiuni economice internaționale la firma Ashurst.

În cazul în care unii ruși nu mai pot cumpăra proprietăți și activele lor sunt confiscate, ar putea fi afectată piața imobiliară? "Clientela noastră rusă s-a înjumătățit din 2014 (când au fost stabilite primele sancțiuni legate de anexarea Crimeei, n.r.). Odată cu criza din domeniul sănătății, a dispărut practic de pe piață", spune Alexander Kraft, președintele Sotheby's International Realty France. 

Tranzacțiile au scăzut la 130-140 de achiziții/an

De când Vladimir Putin a introdus obligația de a declara autorităților fiscale transferurile de bani pentru cumpărarea de proprietăți, clienții ruși au devenit mult mai rari.

De exemplu, în ultimii 5 ani, notarii au înregistrat doar între 130 și 140 de achiziții pe an în regiunea Ile-de-France, dintre care aproximativ 40 la Paris. Aceasta reprezintă abia 1% din numărul total de tranzacții efectuate de străini (rezidenți și nerezidenți). 

Citește și Președintele unui mare stat european care locuiește în casa soției

Același lucru este valabil și pentru restul Franței: ponderea rușilor rămâne foarte scăzută. Între 280 și 387 de achiziții au fost făcute de cumpărători de această naționalitate, potrivit notarilor francezi. Adică puțin peste 1% din numărul total de tranzacții efectuate de străini (rezidenți și nerezidenți).

Nu mai are cine să cumpere

Sud-estul Franței (Saint-Tropez, Cap Ferrat, Cap Martin, Cap d'Antibes), Alpii (Courchevel) și Triunghiul de Aur parizian sunt foarte populare printre proprietarii care au rămas în Franța. Bugetul cumpărătorilor rari? Între 10 și peste 100 de milioane de euro. 

Dar rușii care ar dori să plece în altă parte s-ar putea confrunta cu o altă problemă: dificultatea de a-și vinde proprietățile. "Rușii și-au cumpărat proprietățile în urmă cu 10/15 ani la prețuri atât de mari încât astăzi nu mai găsesc cumpărători", spune Thierry Delesalle, președintele comisiei de statistică a Camerei Notarilor din Marele Paris.

În mod tradițional, cumpărătorii ruși au o preferință pentru zone de prestigiu și servicii de foarte înalt nivel", mărturisește Alexander Kraft. Chiar și în rândul cumpărătorilor din Orientul Mijlociu și din America, numărul de clienți potențial interesați este relativ limitat. 

Iar în munți, clienții din Orientul Mijlociu preferă să închirieze decât să cumpere. Dar, în ciuda sancțiunilor impuse proprietarilor ruși, președintele Sotheby's nu se așteaptă la vânzări masive. "Cred că vor păstra un profil scăzut, dar nu vor căuta să își vândă proprietățile. Toate tranzacțiile recente au îndeplinit cerințele Tracfin", conchide Alexander Kraft.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel