Mai multe ţări au convenit să colaboreze pentru salvarea pădurilor tropicale.
Cele trei țări gazdă ale celor mai mari păduri tropicale din lume au convenit în cadrul unei întâlniri sâmbătă să colaboreze în vederea limitării defrișărilor și protejării biodiversității, însă nu au reușit să stabilească o alianță concretă pentru a conserva aceste rezervoare vitale de carbon, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Această declarație a fost făcută în ultima zi a "Summitului celor Trei Bazine", organizat de Republica Congo și la care au participat președinți, organizații neguvernamentale, experți tehnici și reprezentanți din sectorul financiar, cu scopul consolidării administrației și conservării pădurilor Amazonului, bazinului Congo și a pădurilor din Asia de Sud-Est.
Țările participante au recunoscut importanța cooperării și au convenit să dezvolte metode pentru a proteja pădurile în cadrul unui plan format din șapte puncte.
"Am conștientizat că unitatea forțelor noastre este absolut necesară și am recunoscut că inițiativa de a uni cele trei bazine face parte dintr-o evoluție inevitabilă", a afirmat ministrul Mediului din Republica Congo, Arlette Soudan Nonault.
Este o nevoie urgentă de acțiune, deoarece cele trei mari bazine de păduri tropicale găzduiesc două treimi din biodiversitatea planetei, dar defrișarea lor rapidă eliberează dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală și pune în pericol obiectivele climatice globale.
Potrivit unui raport din octombrie, defrișările au crescut cu 4% la nivel mondial în 2022, indicând că țările lumii s-au îndepărtat și mai mult de angajamentele asumate în cadrul discuțiilor ONU privind schimbările climatice din 2021, care vizau stoparea și inversarea tendinței de degradare a pădurilor până în 2030.
Pe parcursul celor trei zile ale summitului de la Brazzaville, experți și factori de decizie politică din țările cu păduri tropicale au discutat despre prioritățile comune în vederea negocierilor de la COP28, care urmau să aibă loc luna viitoare. Ei au analizat diverse mecanisme de finanțare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să conserve aceste ecosisteme esențiale.
În paralel, Republica Congo a semnat un acord pentru un parteneriat forestier cu Uniunea Europeană, care își propune, până în 2030, să extindă suprafețele de păduri protejate, restaurate sau gestionate în mod durabil, să creeze mai multe locuri de muncă în sectorul forestier și să reducă rata de defrișare.
Organizațiile de mediu au subliniat că guvernele trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a spori colaborarea concretă între cele trei regiuni și pentru a promova măsuri eficiente de stopare a defrișărilor. Acest lucru a fost menționat de reprezentanții World Wildlife Fund (WWF) într-un comunicat.