Codul rutier românesc, învechit. Regulile pentru șoferi și bicicliști, dezastru. Cum se deschide CORECT ușa mașinii

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Modificările la Codul Rutier românesc introduc o serie de noi contravenții și amenzi. Așteptate de ani de zile, noile prevederi există în legislațiile rutiere ale altor țări de ani de zile.

 

Un bun exemplu în acest sens este codul rutier britanic, care săptămâna trecută a primit modificări legate de noile realități din peisajul rutier: mașinile electrice și numărul tot mai mare de bicicliști de pe șosele.

Totuși, experții spun că măsurile ar fi greu de implementat în România, în special din cauza lipsei de infrastructură, dar și a necunoașterii legislației rutiere de către bicicliști.

Acolo (în UK) oricum viteza este mai mică, maxim 50 de km/h și sunt restricții foarte mari. Vom asista la escaladări unor conflicte între șoferi și pietoni. În București, probabil că ar fi un dezastru absolut. Nu avem niciun fel de infrastructură, la noi bicicliștii nu au trecut niciodată pe la vreun curs de legislație rutieră. Necunoașterea regulilor de către bicicliști, infrastructura ar duce la un adevărat dezastru în Capitală”, este de părere Emil Gâtej, specialist în conducere defensivă, într-o intervenție la Digi24.

Cele mai importante noi reguli introduse. Cum se deschide, de fapt, ușa mașinii

Bloomberg a făcut o listă cu cele mai importante noi reguli introduse în UK de săptămâna trecută:

  • Gradul e responsabilitate. Se stabilește o nouă ierarhie, în baza căreia conducătorii auto de vehicule care pot cauza cele mai mari daune în cazul unei coliziuni au cea mai mare responsabilitate de a avea grijă de alți participanți la trafic (ex: conducătorii auto vs. pietoni/bicicliști).

  • Încărcarea vehiculelor electrice. Șoferii care își încarcă mașinile electrice trebuie să parcheze în apropierea dispozitivului și să evite crearea unui pericol de împiedicare din cauza cablurilor.
  • Deschiderea ușilor mașinii. Pasagerii trebuie să deschidă portiera folosind mâna pe partea opusă (ex: cine stă în stânga va deschide portiera cu mâna dreaptă). Astfel, aceștia vor fi practic obligați să întoarcă capul pentru a privi peste umăr. Această tehnică, cunoscută sub numele de Dutch Reach, reduce șansele ca portiera să fie deschisă în calea bicicliștilor și motocicliștilor.

  • Mersul pe jos, cu bicicleta. Când folosesc aceeași porțiune de drum cu pietonii, bicicliștii nu trebuie să îi depășească pe pietoni în viteză și să nu treacă prea aproape de acei care merg pe jos.

  • Bicicliști pe mijlocul benzii. Bicicliștii ar trebui să se facă cât mai vizibili posibil. Astfel, aceștia trebuie să meargă pe centrul benzii de circulație pe drumurile mai puțin circulate, în traficul mai lent și la apropierea de intersecții.

  • Depășirea bicicliștilor. Șoferii care merg cu până la 50 km/h trebuie să depășească bicicliștii, păstrând o distanță de cel puțin 1,5 metri față de aceștia. Când depășesc la viteze mai mari, șoferii trebuie să mărească distanța față de bicicliști.

  • Depășirea bicicliștilor la intersecții. Când bicicliștii merg drept înainte la o intersecție, aceștia au prioritate față de traficul care așteaptă să intre sau să iasă dintr-un drum lateral, cu excepția cazului în care semnele rutiere sau marcajele indică altfel.

  • Sensuri giratorii. Șoferii ar trebui să aibă grijă deosebită atunci când intră în sensurile giratorii pentru a se asigura că nu traversează bicicliștii.

Citește și: Codul Rutier s-a modificat. Șoferii agresivi în trafic vor rămâne fără permis. Noi limite de viteză

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel