Colarezi cu lapte. Rețeta copilăriei

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: Facebook Angelo Marin
Sursa foto: Facebook Angelo Marin

Îți mai aduci aminte de colarezii cu lapte pe care bunica îi prepara? Gustul de altădată poate fi readus la viață chiar în bucătăria ta.

Ingrediente

- 1 litru de lapte integral (cât mai gras)
- 150 de grame de făină albă
- 50 ml de apă sau lapte
- 3-5 linguri de zahăr (50-100 grame de zahăr)
- vanilie
- un praf de sare
- coajă de lămâie sau portocala sau rom
- 50 g de smântână grasă

Cum se prepară

Prima dată vom face colărezii sau frecăţeii. Se pot face cu apă, lapte sau ou, după dorinţă. Peste făină punem laptele şi cu mâna amestecăm foarte repede, ca să se formeze ghemotoacele - aceştia vor fi frecăţeii sau colărezii, potrivit pofta-buna.com.

Cernem colărezii, vom da deoparte ce e mai mărunt, iar ce e mai mare răsturnăm pe o hârtie de copt sau un ştergar şi le lăsăm aşa puţin să se usuce. Dacă nu se cern colărezii şi se pun cu tot cu făina rămasă, rezultatul va fi extrem de dens, ca o ciualama foarte groasă. Dacă se cern şi se aleg doar ghemotoacele mai mari, atunci rezultatul va fi asemănător cu laptele cu fidea.

Punem laptele la fiert, adăugăm şi zahărul, puţină sare (cât luăm cu trei degete), punem şi vanilia (puteţi folosi extract de vanilie, pasta de vanilie sau esenţa de vanilie). Când laptele dă în clocot, adăugăm colărezii în ploaie şi lăsăm să fiarbă totul cam 5 minute, la foc mic, iar din când în când amestecăm. După 4 minute de fierbere, adăugăm smântâna şi lăsam puţin, doar cât să dea totul în clocot, timp în care mai amestecăm. Smântâna nu se fierbe mai mult de 1 minut. Turnăm colărezii fierbinţi în strachina de pământ.

BONUS: Plăcintă nemțească plină cu vișine și smântână. Cea mai bună idee pentru weekend. Este senzațională!

Ingrediente

Aluat

300 g făină
1 lingură praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
120 g zahăr
120 g unt
esenţa vanilie
2 ouă
un praf de sare

Umplutură

 200 g smântână
 150 g iaurt
 70 g zahăr
 esenţaă vanilie
 40 g amidon
 2 linguri zeamă de lămâie

Stratul de fructe

600 g vișine
250 ml apă
 40 g amidon
 scorţişoară

Cum se prepară

Sosul de cireșe

Combină cireşele (dacă sunt proaspete, fără sâmburi; dacă sunt din compot, cu tot cu suc şi omiţi apă), cu apă şi puţină scorţişoară. Pune cratiţa la foc mediu, iar când compoziţia se încălzeşte, separă 2-3 linguri de zeamă şi amestecă-le cu amidonul. Pune amidonul dizolvat peste fructe şi amestecă până ce obţii un sos de fructe îngroşat.

Blatul

Cât sosul se răceşte, prepară blatul. Combină făina cu praful de copt, zahărul, sarea şi bicarbonatul. Adaugă untul cât mai rece, cele două ouă şi esenţa de vanilie, continuând să mixezi până ce obţii un aluat omogen. Întinde cu degetele 2/3 din aluat într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt şi ridică-l pe pereţii tăvii. Adaugă suplimentar 2 linguri de făină peste restul de compoziţie şi preseaz-o cu furculiţa pentru a obţine firimituri din compoziţie.

Crema

Combină iaurtul cu smântâna, zeama de lămâie, esenţa de vanilie, amidonul, ouăle şi zahărul. Omogenizează amestecul.

Cum asamblezi plăcinta cu cireşe

Peste blatul întins în tavă aşază sosul de cireşe, deasupra întinde crema de smântână, iar peste smântână presară din belşug şi cât mai răspândite firimiturile de aluat. Dă plăcinta nemţească cu cireşe şi smântână, pentru 45-50 de minute, la 180 de grade.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel