Concertele de weekend de la RADIODCNEWS

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

În drum spre mare, spre munte sau oriunde în altă parte, merită să asculți muzică de calitate. 

Vineri 5 Iulie 2024_Beatles - “Live At The Hollywood Bowl” 1977

"We're more popular than Jesus now; I don't know which will go first - rock and roll or Christianity". John Lennon, 1966.

The Beatles au vândut mai multe albume decât orice alt artist muzical din istorie, cu EMI Records estimând peste un miliard de albume vândute în întreaga lume. Melodia "Yesterday" a fost acoperită de mai mult de 3.000 de ori. De asemenea, dețin recordul pentru cele mai multe single-uri pe locul 1 în SUA, cu douăzeci.

Povestea The Beatles începe destul de inocent, atunci când John Lennon și-a adunat câțiva prieteni pentru a forma o trupă de Skiffle numită The Quarrymen. Skiffle era o versiune timpurie a Rock & Roll-ului, care era simplu de cântat, având nevoie doar de o chitară, o tobă mică, un bas și două sau trei acorduri. The Quarrymen aveau o componență cronic instabilă, dar Lennon a fost în cele din urmă alături de doi muzicieni mai tineri care îi împărtășeau ambiția: Paul McCartney, care i-a fost prezentat lui Lennon printr-un prieten comun în iulie 1957; și George Harrison, un coleg de școală al lui McCartney, care s-a alăturat în primăvara anului 1958.

Astfel s-a pus bazele unei formații care avea să redefinească muzica și cultura pop a secolului XX. The Beatles au transformat peisajul muzical mondial, nu doar prin vânzările record, ci și prin influența lor durabilă asupra genurilor muzicale, stilului și culturii tineretului.

De la The Quarrymen la The Beatles, drumul a fost marcat de inovație muzicală și succes fără precedent, dovedind că, uneori, din cele mai umile începuturi pot răsări cele mai mari legende.


Sambata 6 Iulie 2024_Bon Jovi - “One Wild Night Live 1985 - 2001”

Mulți oameni pot privi către Bon Jovi și să-i considere doar o altă trupă de rock "cheesy" și fără față din anii '80, dar ei sunt cu totul altceva. Trupa a avut câteva melodii cu adevărat grozave în perioada lor de glorie, care sunt la fel de molipsitoare ca o răceală, dar nu dăunătoare pentru sănătatea ta și mai distractive decât multe dintre contemporanele lor. Melodiile lor erau diferite de cele ale multor trupe de hair metal prin faptul că nu erau atât de mult despre băut, aventuri sexuale, etc., ci despre lucruri la care omul obișnuit putea relaționa. Deși materialul lor recent a fost mai mult ratat decât reușit, au avut încă momentele lor de strălucire, în ciuda incursiunilor lui Jon în actorie și ale lui Richie în tabloide. În opinia mea, acești băieți au fost The Beatles ai anilor '80.

Bon Jovi au reușit să se diferențieze prin versuri care reflectau viața și experiențele zilnice ale oamenilor obișnuiți, și nu doar prin imagini de exces și hedonism. În plus, melodiile lor erau extrem de accesibile și memorabile, ceea ce le-a permis să rămână relevante și iubite de fani de-a lungul decadelor.

În perioada lor de maximă popularitate, Bon Jovi a fost una dintre trupele definitorii ale anilor '80, nu doar datorită succesului comercial, ci și datorită capacității lor de a rezona cu o audiență largă. Cu toate fluctuațiile din carierele lor individuale și schimbările în peisajul muzical, Bon Jovi a demonstrat o reziliență remarcabilă și o capacitate de a se reinventa, păstrându-și esența care i-a făcut inițial faimoși.

La fel cum The Beatles au revoluționat muzica anilor '60, Bon Jovi a lăsat o amprentă de neșters asupra muzicii rock din anii '80, influențând generații de artiști și câștigând un loc permanent în inimile fanilor de pretutindeni.

Duminica 7 Iulie 2024_U2 - “Live from Paris (Hippodrome de Vincennes, 4th July, 1987)”2008

O trupă extrem de controversată dincolo de muzica lor, U2 este, fără îndoială, cea mai importantă, cea mai populară și, într-adevăr, cea mai "mare" trupă din ultimii 25 de ani. Adevărații moștenitori ai marilor grupuri din anii '70 (Led Zeppelin, Pink Floyd, etc.), U2 sunt probabil una dintre puținele trupe care pot fi considerate la același nivel cu acești giganți în termeni de popularitate, vânzări, influență globală masivă și calitate.

Cel puțin două dintre albumele lor sunt considerate "clasice" și "capodopere" în aproape orice listă de critici muzicali (și a multor fani). Stilul lor este mereu recognoscibil și plăcut. Genurile și tendințele vin și pleacă, dar muzica lor s-a dovedit a fi contemporană și relevantă. Istoria probabil îl va așeza pe Bono pe același piedestal cu John Lennon, Bob Dylan, Elvis Presley și toți acei bărbați și femei care au schimbat modul în care este muzica astăzi și cum va fi mâine.

U2 a reușit să-și mențină relevanța și popularitatea prin adaptarea și evoluția constantă a sunetului lor, fără a compromite integritatea artistică. De la debutul lor în anii '80, trupa a experimentat diverse stiluri și a abordat teme sociale și politice profunde, câștigând atât aprecierea criticilor, cât și loialitatea unei baze de fani globală.

Controversele nu au lipsit în cariera lor, fie că vorbim despre implicarea lor politică activă, fie despre declarațiile publice ale lui Bono. Cu toate acestea, aceste controverse nu au făcut decât să sublinieze influența și angajamentul lor de a folosi muzica ca un vehicul pentru schimbare și conștientizare socială.

Pe măsură ce generațiile viitoare vor privi înapoi la contribuțiile U2 la muzică și cultură, este aproape sigur că trupa va fi recunoscută ca una dintre forțele definitorii ale sfârșitului de secol XX și începutului de secol XXI, atât prin inovația lor muzicală, cât și prin impactul lor cultural și social.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel