Concertul lui Chris Brown în Africa de Sud stârnește controverse: Apel la boicot într-o țară marcată de violență de gen

Autorul articolului: Tudor Polojan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Captura video YouTube
Sursa foto: Captura video YouTube

Anunțul că starul R&B Chris Brown va susține un concert în Africa de Sud a declanșat o amplă dezbatere cu privire la violența împotriva femeilor, problemă endemică în această țară. Activiste și organizații pentru drepturile femeilor critică vehement decizia de a-i permite cântărețului să urce pe scenă, având în vedere trecutul său marcat de abuzuri.

Citește și: MrBeast a fost la Salina Turda pentru o provocare extremă de 7 zile! Află ce a făcut

În mai puțin de două ore, toate biletele pentru concertul lui Chris Brown la FNB Stadium din Johannesburg, cel mai mare stadion din Africa, cu o capacitate de peste 94.000 de locuri, au fost epuizate. Datorită cererii uriașe, organizatorii au adăugat o a doua reprezentație în luna decembrie.

Cu toate acestea, prezența sa în Africa de Sud a atras critici puternice, mulți considerând că promovarea unui artist cu un trecut violent trimite un mesaj greșit, în special într-o țară unde violența de gen este o problemă majoră.

Organizația „Women for Change”, care luptă pentru drepturile femeilor și copiilor în Africa de Sud, a lansat o petiție pentru a împiedica desfășurarea concertului. „Când am aflat că Chris Brown va veni în Africa de Sud, am fost șocată și profund dezamăgită”, a declarat Sabina Walter, directoarea organizației. Petiția, care a adunat deja peste 20.000 de semnături, dorește să transmită un mesaj clar: „Nu tolerăm celebrarea persoanelor cu un trecut de violență împotriva femeilor”.

Africa de Sud este una dintre țările cu cele mai ridicate rate de feminicid și violență de gen din lume. Statisticile sunt alarmante: un viol este raportat la fiecare 12 minute, iar mulți alții rămân nereportați. În acest context, prezența unui artist precum Chris Brown, cunoscut pentru istoricul său de abuz, reprezintă un semnal negativ, spune Sabina Walter.

Cea mai cunoscută instanță de violență în care a fost implicat Chris Brown este incidentul din 2009, când a agresat-o pe cântăreața Rihanna, pe atunci partenera sa. Brown, în vârstă de 19 ani la momentul respectiv, a pledat vinovat și a fost condamnat la cinci ani de probațiune, muncă în folosul comunității și consiliere pentru violență domestică.

Deși Rihanna l-a iertat ulterior și cei doi au avut o scurtă relație după incident, alte acuzații de violență împotriva lui Brown au ieșit la iveală de-a lungul anilor, implicând atât femei, cât și bărbați.

„Women for Change” și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de decizia Departamentului Afacerilor Interne de a-i acorda artistului american o viză. Conform legislației sud-africane, o condamnare penală anterioară poate duce la refuzul eliberării vizei, deși există excepții pentru „motive justificate”, decizie luată de Directorul General al departamentului.

Chris Brown a fost anterior interzis în alte țări, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada și Noua Zeelandă, deși ulterior a concertat din nou în Europa.

În timp ce criticii susțin că promovarea unui astfel de artist într-o țară afectată de violența de gen perpetuează o cultură de toleranță față de abuz, susținătorii lui Chris Brown argumentează că boicotarea concertului său nu va schimba problema violenței în Africa de Sud.

Africa de Sud se confruntă cu o criză de proporții în ceea ce privește violența împotriva femeilor, iar președintele Cyril Ramaphosa a recunoscut public acest lucru. În august, Ramaphosa a făcut un apel către bărbații din țară să ia atitudine împotriva violenței de gen.

Cu toate acestea, schimbările sunt lente. Deși acum cinci ani președintele a cerut acțiuni urgente pentru a combate „criza violurilor”, progresul este minim. Până în prezent, organizația „Women for Change” a adus un omagiu pentru peste 200 de femei ucise în acte de feminicid doar în acest an.

„Această luptă nu este doar despre concertul lui Chris Brown. Este despre schimbarea unei narațiuni în care abuzatorii sunt trași la răspundere și unde violența împotriva femeilor nu mai este niciodată scuzată, trecută cu vederea sau uitată”, a conchis Sabina Walter.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel