Cerul va fi din nou îmbrățișat de spectaculoasele aurore boreale sâmbătă și duminică, ca urmare a unei furtuni solare extreme care a început să lovească Pământul la începutul weekendului, stârnind temeri privind perturbările în rețelele de energie electrică și comunicații. Furtuna este rezultatul unei serii de ejecții de masă coronale din coroana solară, conform transmisiunilor France Presse.
De la Tasmania până în Franța, fotografii ale aurorelor boreale, captate atât de amatori cât și de profesioniști, au fost distribuite pe rețelele de socializare încă de sâmbătă dimineața, însoțite de reacții de uimire.
Furtuna se prevede că va continua cel puțin până duminică, cu sosirea unor noi ejecții de masă coronală, a precizat NOAA sâmbătă într-o prognoză actualizată, indicând că au fost semnalate disfuncționalități în rețeaua electrică și deteriorarea comunicațiilor de înaltă frecvență și a GPS-ului.
De asemenea, Centrul Național de Meteorologie Spațială din China a emis sâmbătă o alertă roșie, avertizând că furtuna solară va continua pe tot parcursul weekendului și este posibil să aibă un impact asupra sistemelor de comunicații și navigație, potrivit Ximhua, care raportează că au fost observate aurore boreale în jumătatea de nord a țării.
Această furtună solară este rezultatul exploziilor de particule energetice și a câmpurilor magnetice emise de Soare, a explicat Shawn Dahl, de la Centrul de prognoză meteo-spațială (SWPC) al NOAA, în cadrul unei conferințe de presă vineri.
Ultimul eveniment care a atins nivelul 5 a avut loc în octombrie 2003, fiind denumit "Furtunile de Halloween". La acea vreme, în Suedia au fost înregistrate întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare.
Suntem în prezent în apropierea vârfului activității solare, într-un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.