Coreea de Sud a dezminţit vineri o informaţie conform căreia vinde obuze de artilerie destinate forţelor ucrainene, afirmând că, dacă negocierea în curs se va finaliza, muniţiile vor fi destinate doar forţelor americane.
SUA sunt pe punctul de a încheia un acord pentru achiziţionarea din Coreea de Sud a 100.000 de obuze de artilerie de 155 mm ce vor fi livrate Ucrainei, a informat joi Wall Street Journal, citând responsabili americani, potrivit Agerpres.
Coreea de Sud a declarat vineri că, în pofida faptului că această vânzare de arme este în curs, obuzele nu sunt destinate pentru a fi livrate Ucrainei.
"Pentru a compensa lipsa de stocuri de muniţii de 155 de mm în SUA, negocieri sunt în curs" între Washington şi o societate sud-coreeană "pentru a exporta muniţii", a anunţat Ministerul Apărării al Coreei de Sud într-un comunicat.
"Aceasta plecând de la principiul că SUA vor fi utilizatorul final" al obuzelor, a subliniat ministerul, adăugând că "politica sud-coreeană ce constă în a nu furniza arme letale Ucrainei rămâne neschimbată".
Washingtonul este principalul aliat al Seulului în materie de securitate şi circa 27.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a ajuta la apărarea împotriva Coreei de Nord.
Coreea de Sud a furnizat ajutor neletal şi asistenţă Ucrainei, însă, în scopul de a-şi menţine legăturile cu Rusia - un intermediar-cheie în relaţia cu Phenianul -, ţara asiatică refuză să autorizeze exporturile de arme spre Kiev.
Seulul este unul dintre cei mai importanţi exportatori de arme şi a încheiat recent un acord pentru a trimite tancuri şi obuziere Poloniei.
inisterul apărării din Coreea de Nord a calificat marţi ca nefondate acuzaţiile americane potrivit cărora Phenianul a furnizat Rusiei muniţie de artilerie pentru războiul său din Ucraina, a informat agenţia de presă KCNA, citată de AFP.
Tensiunile sunt în creştere în peninsulă după o serie de teste nord-coreene săptămâna trecută (cel puţin 23 de rachete trase într-o singură zi, plus lansarea unei rachete balistice intercontinentale) în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat cele mai ample exerciţii aeriene comune de până acum.
Reacţia Phenianului răspunde acuzaţiilor făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al Casei Albe, John Kirby. El a susţinut că regimul de la Phenian trimite în ascuns un "număr semnificativ" de obuze Rusiei "încercând să pară că acestea sunt trimise în Orientul Mijlociu sau Africa".
Oficialul american a precizat că, în prezent, Washingtonul încearcă să afle dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost într-adevăr primit de ruşi.
"Recent, Statele Unite insistă să răspândească un zvon neîntemeiat despre contracte de armament între RPDC şi Rusia", se arată în comunicatul ministerului nord-coreean al apărării. "Încă o dată vrem să lămurim că nu au existat niciodată contracte de armament cu Rusia şi că nu prevedem în viitor niciun astfel de contract", se susţine în comunicatul care apreciază că acest "zvon" reprezintă o "încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe plan internaţional".
Săptămâna trecută, John Kirby a mai declarat că "nu crede că echipamentele pe care (preşedintele Putin) le primeşte sau le va primi va schimba în mod tangibil situaţia pe câmpul de luptă". Totodată, el a estimat că presupusul ajutor nord-coreean este edificator nu doar pentru alegerile regimului de la Phenian, ci şi pentru "lipsurile şi nevoile" Rusiei.