Cristian Diaconescu susține că Volodimir Zelenski are două dorințe în acest moment.
Cristian Diaconescu a vorbit, miercuri seara, la Realitatea Plus, despre vizita lui Klaus Iohannis în Ucraina. Președintele României va fi însoțit la Kiev de președintele Franței, Emanuel Macron, cancelarul Germaniei,Olaf Scholz și premierul Italiei, Mario Draghi.
„NATO, în relația cu Federația Rusă, încă din anii 2016, a stabilit trei zone de referințe, trei direcții principale: descurajare, apărere și dialog. Practic, Macron, prin ceea ce spune, se înscrie în toate cele trei domenii de referință față de Federația Rusă. Dialogul nu este o idee de-a lui Macron, este o decizie a Alianței Nord-Atlantice. Ne place sau nu, asta e situația. Din punctul de vedere al Franței, ea va fi națiune cadru care va gestiona grupul de luptă din România.
Grupul de luptă din România va avea un sprijin din partea Franței, atât în desfășurarea militară, preponderent față de celelalte state participante, cât și în desfășurarea de tehnică militară. Vor aduce aici sisteme de rachete asemănătoare celor Patriot, celor americane. Se pare că le vor desfășura la Capul Midia și, în egală măsură, vor fi prezenți militari francezi. Se va discuta pe 23-24 iunie, în Consiliul Uniunii Europene, parcursul de integrare a Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei.
Ar trebui să fim cât se poate de atenți noi, aici, la București, să nu existe o diferență de limbaj, în ceea ce privește oferta pe care o face UE Ucrainei, față de Moldova și față de Georgia. Un semnal a apărut deja în Parlamentul European, s-a spus că Georgia ar trebui scoasă din această zonă, pentru că nu ar întruni, în acest moment, condițiile inițiale necesare. În continuare, acest parcurs spre UE a celor trei state nu va fi finalizat imediat. Oricare ar fi promisiunile, așteptările, discuția se poartă pentru un termen scurt, dar nu prin neglijarea standardelor și reperelor din tratatele UE. Macron va comunica acest aspect lui Zelenski. Zelenski știe o serie de elemente.
Pe de altă parte, Zelenski dorește două lucruri cât se poate de clare: parcurs european rapid și armament performant occidental. Cum vor răspunde cei 3+1 la această solicitare rămâne de văzut. Cele trei state sunt statele semnificative economic, strategic în UE, care dau greutate deciziilor, iar România este statul de Flanc ales din acest punct de vedere. Aceste zone vor fi cât se poate de atent urmărite, și de ucraineni, dar și de Federația Rusă. Faptul că Macron a avut peste de ore de discuții cu Putin nu ar reprezenta neapărat un semnal tratat oarecum persiflant de unii europeni sau de ucraineni”, a declarat Cristian Diaconescu în emisiunea "Controversat" de la Realitatea Plus.
Reamintim că ieri, 14 iunie, președintele Franței Emanuel Macron a sosit în România. El s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Macron a mers în Republica Moldova, acolo unde s-a întâlnit cu Maia Sandu.