Criză ALIMENTARĂ la orizont! România, JUCĂTORUL numărul 1, dar are o PROBLEMĂ uriașă: ”Exportăm SUBVENȚIE!”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

România a rămas cel mai important jucător din regiune în privința exportului de cereale, dar are o mare problemă.

Invazia Ucrainei de către Rusia este pe cale să provoace o criză alimentară la nivel global.

Dacă măsurile Ucrainei de restricționare a exporturilor de alimente esențiale sunt de înțeles, autoritățile dorind să evite o criză umanitară, decizia de limitare a exporturilor, luată de alte state, arată că este de așteptat un dezechilibru important în privința produselor alimentare.

Serbia a decis să interzică exporturile de grâu, porumb, făină și ulei de gătit, în timp ce Indonezia a înăsprit limitările în privința exportului de ulei de palmier, notează Reuters.

Uleiul de palmier este cel mai utilizat ulei vegetal din lume și este folosit la fabricarea multor produse, inclusiv biscuiți, margarină, detergenți de rufe și ciocolată. Prețul uleiului de palmier au crescut cu peste 50% în acest an.

 

Producția de cereale

 

Rusia și Ucraina sunt, de asemenea, furnizori importanți de uleiuri comestibile și contribuie cu aproape 30% la exporturile globale de grâu.

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut la un nivel record în februarie, iar tendința de creștere se va continua, spun specialiștii.

În condițiile în care Ucraina oprește exporturile, România rămâne singurul mare exportator de cereale.

Emil Dumitru, deputat PNL și membru al comisiei pentru agricultură, confirmă că vor exista creșteri de prețuri în industria de panificație în urma invaziei rusești din Ucraina.

Oficialul atrage atenția că, deși am rămas principalul jucător din regiune în privința exporturilor de cereale, România își irosește potențialul foarte ridicat. Deputatul spune că banii europeni trebuie investiți în capacitățile de procesare pentru a nu mai exporta materie primă, cu o valoare adăugată foarte scăzută.

”E clar că prețul în morărit și panificație, al pâinii și produselor de panificație vor crește. Nu știm exact unde se va opri toată povestea asta... Agricultura nu a reușit să valorifice transformarea (procesarea n.r.) materiilor prime.

Suntem jucători importanți pe piața de cereale. Practic, România devine jucătorul numărul 1 în bazinul Mării Negre pe exportul de cereale. Este foarte bine că facem export de cereale, dar, în egală măsură, noi trebuie să ne concentrăm efortul prin banii alocați de la UE, cele 14,5 miliarde, din Planul Național Strategic, pentru a putea să investim în procesare în cadrul fermelor. Practic, noi exportăm subvenție, ca să spun pe direct, dacă noi nu reușim să ne procesăm materia primă în România”,  a declarat deputatul PNL.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel