Criza gazelor perturbă agricultura Europei: Francezii amână recoltarea porumbului, iar serele din Olanda sunt iluminate cu țârâita

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

Fermierii francezi ar putea lăsa recolta de porumb nestrânsă pe câmp, din cauza prețurilor tot mai mari la energie, în timp ce serele din Olanda fac economii la curent.

Recoltatul porumbului este în plină desfăşurare şi aproximativ 30% din culturi au fost deja strânse în Franța, țara care este unul dintre cei mai mari producători europeni, alături de România.

Procesul tehnologic presupune ca porumbul să fie uscat după ce a fost recoltat, pentru a asigura un conţinut adecvat de umezeală, însă această etapă devine din ce în ce mai costisitoare după ce preţurile la gaze naturale au crescut cu 300%.

Lăsați recolta pe câmp

Acum fermierilor francezi li se spune să se pregătească pentru lipsuri în aprovizionarea cu gaze naturale, să utilizeze cantităţi mai mici din acest combustibil sau chiar să amâne colectarea cerealelor, dacă este posibil, a anunţat miercuri Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb din Franţa (AGPM).

Însă, recoltarea târzie poate deteriora calitatea porumbului şi să reducă veniturile fermierilor, care şi aşa sunt afectate de explozia costurilor cu uscarea cerealelor, a adăugat AGPM.

Dar problemele nu se opresc aici. Creşterea explozivă a preţurilor la energie a dus deja la majorarea costurilor îngrăşămintelor, ceea ce reprezintă cheltuieli mai mari pentru viitoarele culturi de cereale,

Olanda taie lumina în sere

În acest timp, serele din Olanda, unde se cultivă legume, au început să reducă iluminatul pentru a mai diminua cheltuielile.

Țările de Jos sunt dependente aproape total de gaz, ca sursă de energie pentru încălzire.

Odată cu scăderea producției interne de gaze, Țările de Jos se bazează din ce în ce mai mult pe gazul importat, devenind importator net din anul 2018. 

Citește și: Prețurile la energie. Ministrul Energiei: Plafonarea plus compensarea vor calma fluctuaţiile din piaţă

Preţurile la gaze naturale au crescut cu 300% în acest an, atingând valori record în Europa şi în unele părţi ale Asiei, pe măsură ce economiile şi-au revenit din pandemia de COVID-19, iar consumul de energie a crescut mai rapid decât livrările.

Aceste creşteri de preţuri au determinat industriile cu un consum mare de energie să revizuiască producţia pentru a putea face faţă unei situaţii care perturbă lanţurile de aprovizionare şi riscă să alimenteze inflaţia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel