Prof. Alexandru Mironov a fost invitat la DC Edu, emisiune realizată de Sorin Ivan, decan, director revista Tribuna Învățământului, unde a vorbit despre criza personalului din învățământ și rolul creativității în procesul de educare al copilului.
Prof. Alexandru Mironov este un fost ministru al Tineretului și Sportului (1993-1996), iar prima sa meserie a fost cea de dascăl, la țară. Pentru că a urcat treaptă cu treaptă în profesia sa, prof. Mironov a vorbit despre criza cadrelor didactice în care România pare că s-a afundat.
De mulți ani, profesorii cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, inclusiv și așa-zisa depolitizare a instituțiilor de învățămât. Anul trecut a fost marcat de criza din învățământ care a scos mii de profesori în stradă. De asemenea, la ora actuală, Guvernul a promis mărirea salariilor acestora, pe lângă alocarea unui buget record Ministerului Educației.
Moderatorul emisiunii l-a întrebat pe fostul ministru dacă ne confruntăm cu o criză a cadrelor didactice, riscând să rămânem fără profesori.
„Sigur că da. Absolvenții de salarii nu mai vin spre catedră.
Să mărești salariul nu e de ajuns. Un sfert din profesorii actuali, chiar dacă știu carte multă, chiar dacă au luat numai 10 la examene, nu au talent pedagogic. Trebuie să ai o inimă specială să ai 20-30 de tineri în fața ta și să te adresezi lor. În mod special trebuie să poți face asta. Apoi trebuie să învețe psihologie și multe altele...
Eu sunt om de stânga, dar sunt de acord cu privatizarea școlilor. De ce? Pentru că, dacă la școala A e o coadă mare de părinți care vor să meargă la învățătoarea cutare sau profesorul cutare pentru că este știut performant, iar la școala B nu e nimeni, atunci închid școala B. Îi muți pe toți acolo. Sindicatele sunt atât de puternice... nu se va întâmpla asta.”,a spus prof. Mironov.
Prof. Mironov a mai pus problema metodelor prin care copiii trebuie educați, având în vedere că tinerii sunt distrași de numeroase platforme de socializare și jocuri video.
„Intru pe partea cealaltă, pe partea cu jocurile. Youtube are minunate lecții, scurte, ademenitoare. Decât să scriu pe tablă, mai bine îi dau de acolo. Cei performanți vor avea drumul lor, vor face alți pași, vor descoperi că sunt curioși și trebuie să meargă mai în adâncul materiei lor. La mijloc se află marea majoritate, oamenii normali. În meseria mea de dascăl am descoperit că rolul meu este de a îi împinge pe cei slabi, dar și normali către pozitiv, către mai bine.”, a mai spus Prof. Mironov.