Actorul Sebastian Stan, revelaţie a filmului "The Apprentice", şi-a asumat un rol de mare risc în această nouă peliculă, cel al tânărului Donald Trump, despre care a declarat că este "mai accesibil decât suntem dispuşi să recunoaştem", relatează vineri AFP.
În timpul pregătirii pentru rolul omului de afaceri, fost preşedinte al Statelor Unite şi candidat la alegerile prezidenţiale americane, Sebastian Stan a devorat, potrivit spuselor sale, toate interviurile pe care le-a găsit, toate videoclipurile şi înregistrările cu Donald Trump, de la sfârşitul anilor 1970 până la începutul anilor 1980.
El le asculta "non-stop", în timp ce conducea sau mergea pe jos, la cumpărături sau "în baie", după cum a declarat pentru AFP la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, unde acest film s-a aflat în competiţie. Rolul l-a obligat să se îngraşe, iar anumite scene au necesitat montarea de proteze.
"The Apprentice" prezintă un portret fără compromisuri al lui Trump, însă jocul actoricesc s-a dovedit cel mai delicat în scenele în care este prezentată cea mai umană latură a lui. Pentru Sebastian Stan, "cea mai complicată scenă, cea care (l-a) speriat mereu" este cea în care personajul pe care îl întruchipează deplânge pierderea fratelui său mai mare Freddy, care a murit de alcoolism la 42 de ani.
Lui Donald Trump îi pasă cu adevărat de Freddy şi de Ivana, fosta lui soţie, înainte ca umanitatea să îi fie înăbuşită de putere şi de avere. "Este interesant de văzut cum nu vrem să luăm asta de la el", a precizat actorul.
Stan a declarat, de asemenea, că în timpul pregătirii pentru acest film a înţeles "comportamentul şi personalitatea" lui Trump. O mare parte din "The Apprentice" îl înfăţişează pe tânărul Trump ca pe un outsider agitat şi naiv de la periferia New York-ului, care încearcă să-şi găsească locul în lumea elitistă şi dură din Manhattan, despre care ştie prea puţine.
Actorul care s-a născut în România comunistă şi care s-a mutat în Statele Unite la vârsta de 12 ani poate rezona cu această imagine a lui Trump care se luptă să-şi găsească locul.
"Mama mi-a spus că trebuie să devin cineva", a explicat el pentru AFP. "A fost foarte multă ruşine când am crescut, venind din România", a spus actorul, povestind că sfaturile pe care le-a primit în acest sens au fost "Nu le spune oamenilor"' şi "Amestecă-te printre ei".
Actorul a văzut o paralelă între mesajul mamei sale şi presiunea intensă exercitată asupra lui Donald Trump şi a fraţilor săi de tatăl lor, Fred, un om deosebit de dur.
La începutul filmului, tânărul nu reuşeşte să-şi convingă tatăl că poate să încheie o afacere hotelieră îndrăzneaţă.
Roy Cohn, un avocat cu importante relaţii politice, este însă cel care crede în potenţialul ucenicului şi îl ia sub aripa lui.
Dacă Donald Trump se simte iniţial puţin deranjat de intenţia avocatului de a "încălca câteva detalii tehnice", el aderă rapid la metodele tulburi ale mentorului său şi chiar le întrece în căutarea gloriei.
Filmul arată cum "oricine creşte în America" poate fi corupt de societatea capitalistă care recompensează lăcomia, cruzimea şi ambiţia, a declarat Stan. "Nimic nu este niciodată suficient de bun. Uitaţi-vă la oamenii care reuşesc, dar (pentru care) întotdeauna există mai mult; întotdeauna trebuie să ai mai mult", a adăugat el.
Cariera actorului a explodat în ultimii ani, în mare parte datorită rolului James "Bucky" Barnes din trilogia "Captain America" şi a prezenţei în alte filme Marvel.
În curând, el va putea fi văzut în "A Different Man", un film despre dizabilitate şi frumuseţe care i-a adus Ursul de Argint pentru interpretare la Berlinala din 2024.