Trezirile nocturne pot deveni problematice dacă persoana în cauză nu reușește să adoarmă imediat la loc. Există totuși câteva soluții care vă va ajuta să reușiți să adormiți la loc.
Dacă vă confruntați cu trezitul în timpul nopții, este o idee bună să căutați motivele potențiale pentru care vă treziți în primul rând. Nevoia de a folosi baia, visele sau unele sunete sunt câteva dintre cauzele potențiale.
Uneori, trezirea în mijlocul nopții este inevitabilă. Faptul de a avea o strategie care să vă ajute să vă întoarceți la somn vă poate ajuta să reduceți la minimum timpul pe care îl petreceți uitându-vă la tavan.
Cum să te întorci la somn după ce te-ai trezit în mijlocul nopții
Dacă ai probleme în a adormi din nou după ce te-ai trezit, este o idee bună să eviți orice lucru care te stimulează mental și să te concentrezi pe relaxare. Următoarele sfaturi vă pot ajuta.
1. Scăpați de luminile puternice sau de sunete
Dacă aveți probleme în a adormi din nou, căutați orice lumină din dormitor care vă poate deranja. Luminile LED de la aparatele electronice și lumina care intră pe fereastră pot face mai dificil să adormiți din nou. Dacă un sunet deranjant vine din exterior prin fereastră, încercați să închideți fereastra pentru a-l bloca. Folosirea dopurilor de urechi, pornirea unui ventilator sau ascultarea zgomotului alb vă poate ajuta.
2. Ridică-te din pat și mișcă-te
Mulți experți în somn recomandă să vă dați jos din pat și să mergeți într-o altă cameră dacă nu reușiți să adormiți din nou în aproximativ 20 de minute. Mutarea într-o altă cameră și efectuarea unei activități relaxante care să vă distragă atenția timp de câteva minute poate face mai ușor să adormiți din nou când vă întoarceți.
3. Evitați să vă uitați la ceas
Privitul la ceas vă poate face să vă simțiți neliniștit de faptul că nu dormiți, mai ales dacă vă confruntați deja cu tulburarea de anxietate generalizată. Cercetările din 2019 au constatat că legătura dintre anxietate și somn poate funcționa în ambele sensuri. Persoanele care se confruntă cu anxietatea se îngrijorează adesea cu privire la adormire, iar persoanele care au probleme cu adormirea se simt adesea anxioase.
Citește și: Cele mai bune trucuri pentru a tăia ceapa fără să plângi
4. Evitați să vă verificați telefonul
Ecranele smartphone-urilor și ale altor aparate electronice emit lumină albastră care poate suprima producția de melatonină a organismului tău. Melatonina este un hormon produs de glanda pineală din creierul tău care ajută la reglarea ritmului tău circadian și a ciclurilor de somn.
5. Meditați sau încercați exerciții de respirație
Efectuarea de exerciții de respirație sau meditația vă poate ajuta să vă calmați mintea și să vă induceți somnul. Aceste tehnici vă pot distrage, de asemenea, atenția de la grija de a adormi. Un exercițiu pe care îl puteți folosi se numește tehnica de respirație 4-7-8. Cu această tehnică, inspirați pe nas timp de 4 secunde, vă țineți respirația timp de 7 secunde și expirați pe gură, potrivit healthline.com