Creșterea spionajului economic chinez în Occident este o amenințare serioasă.
Concurentul chinez pentru 737 MAX de la Boeing și A320 Neo de la Airbus și-a încheiat recent primul zbor de testare.
Beijingul și-a etalat cu mândrie aeronava Comac C919, numind-o un triumf al inovației locale.
Dar o descriere mai bună pentru primul avion de pasageri cu fuzelaj îngust din China ar fi „o aeronavă dezvoltată cu secrete furate de la companiile aeriene occidentale”, susține Departamentul de Justiție al SUA, scrie WSJ.
Departamentul SUA a acuzat un grup chinez de spioni cibernetici poreclit „Turbine Panda” că a furat date de la companiile aeriene occidentale și le-a vândut companiei chineze Comac, care a dezvoltat C919.
Serviciile secrete britanice susțin acum că spionii chinezi reprezintă o amenințare nu numai pentru SUA, ci și pentru Marea Britanie, unde s-au infiltrat profund și au activat tentaculele Partidului Comunist Chinez (PCC).
Șeful serviciului britanic de informații MI5 Ken McCallum și directorul FBI Christopher Wray au avertizat cu zece zile în urmă cu privire la creșterea spionajului economic chinez în Occident, într-o conferință comună la Londra.
Adresându-se oamenilor de afaceri de la Thames House, sediul MI5, McCallum și Wray au susținut că există o rețea de spionaj chineză în Marea Britanie care nu are nicio intenție să se oprească cu furtul atâta timp cât îi permite să-și depășească rivalii în tehnologie, industrie, politică și putere.
MI5 efectuează astăzi de șapte ori mai multe investigații legate de China decât în urmă cu patru ani, iar Wray a adăugat că FBI deschide o nouă investigație legată de China la fiecare 12 ore.
McCallum a dezvăluit că MI5 a intervenit după ce un expert britanic în aviație a fost atras de două ori în China după ce a primit online o ofertă de muncă atractivă. După multe cine plătite, expertului britanic i s-au oferit bani în schimbul unor informații tehnice detaliate despre aeronavele militare.
Șeful MI5 nu a oferit mult mai multe informații în afară de aceasta, adăugând doar că LinkedIn a devenit un teren de vânătoare principal pentru oficialii serviciilor de informații chineze.
Beijingul a respins toate afirmațiile, spunând că sunt „fără temei”.
„Pretinsele afaceri despre care au vorbit sunt doar niște cortine de fum”, a scris un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Marea Britanie, „Ei răspândesc tot felul de minciuni despre China pentru a păta sistemul politic chinez, pentru a crește sentimentul și excluderea anti-chineză și pentru a distrage atenția publicului și ascunde propria acțiune rușinoasă”.
Anul trecut, British National Cyber Security Center (NCSC) a înregistrat un număr record de incidente de securitate, iar cercetarea unui vaccin împotriva covid-19 a fost ținta principală a spionilor.
Guvernul britanic a acuzat hackerii chinezi că exploatează vulnerabilitățile din serverul Microsoft Exchange pentru a încălca sistemele de e-mail corporative, permițându-le să colecteze e-mailuri, contacte și alte informații de la companiile vizate.
De exemplu, hackerii chinezi au injectat malware în sistemul unei companii petroliere americane, infectând meniul online al unui restaurant chinezesc. După cum descrie jurnalistul Sunday Times și autorul cărții Every Breath You Take: China's New Tyranny Ian Williams, atunci când inginerii companiei făceau clic pentru a-și comanda mâncarea, hackerii aveau acces la o cantitate semnificativă de date confidențiale.
Serviciul Național de Contrainformații al SUA îi descrie pe chinezi drept „cei mai activi și perseverenți autori de spionaj economic din lume”.
FBI susține că China are aproximativ 30.000 de spioni cibernetici militari și 150.000 de hackeri informali la care poate apela în orice moment și că hrănește o nouă generație de „hackeri patrioti” care vizează tehnologii futuriste în care China vrea să conducă.
Keith Alexander, fostul șef al Agenției de Securitate Națională a SUA, descrie pierderile SUA din cauza spionajului cibernetic drept „cel mai mare transfer de bogăție din istorie”.
Pe lângă legăturile de afaceri, chinezii cultivă astăzi numeroase parteneriate de cercetare cu universitățile occidentale.
McCallum a dezvăluit că verificările lor au scos la iveală cel puțin 50 de studenți chinezi care au fost nevoiți să părăsească universitățile britanice din cauza legăturilor militare și de altă natură.
China este cea mai mare piață de peste mări pentru universitățile britanice, iar Beijingul exploatează lăcomia occidentalilor, care închid ochii la potențiale pericole.
Studenții chinezi plătesc taxe de școlarizare care depășesc 30.000 de lire sterline pe an, iar partenerii chinezi legați de Beijing sunt profund înrădăcinați în campusurile din Marea Britanie.
În raport cu dependența de gazul rusesc, care a șocat Occidentul, ruperea legăturilor cu China ar avea un impact mult mai mare, spun experții.
Multe lanțuri de aprovizionare vitale trec prin China, inclusiv cele pentru minerale critice, cum ar fi litiu și metale rare, cheie pentru bateriile reîncărcabile și alte tehnologii ecologice.
În același timp, Marea Britanie salută investițiile chineze, estimate la 134 de miliarde de lire sterline.
Investițiile chineze includ participații în centrale nucleare și producători de baterii electrice, Aeroportul Heathrow, Pizza Express, compania de turism Thomas Cook, Wolverhampton Wanderers și cluburile de fotbal Southampton și LEVCU, o companie care produce taxiuri negre.
Deși Huawei a fost exclus din rețelele de telecomunicații 5G, Marea Britanie se bazează în continuare pe compania chineză pentru o mare parte din infrastructura sa 4G.
Huawei a primit, de asemenea, permisiunea să cumpere o mică participație la Oxford Sciences Innovation, compania care comercializează cercetarea de la Universitatea Oxford, oferind companiei chineze acces la unele dintre cele mai promițătoare tehnologii în stadiu incipient dezvoltate de academicieni britanici.
Guvernul britanic a ignorat, de asemenea, apelurile de a limita tehnologia „orașului inteligent” furnizată de China - camere și senzori - despre care agențiile de informații au avertizat că ar putea facilita supravegherea, spionajul, sabotajul sau furtul de date sensibile. Potrivit organizației non-profit Big Brother Watch, 73% din consiliile britanice, 57% din școlile secundare din Anglia și șase din zece entitățile din sănătate, precum și universitățile și poliția din Marea Britanie, folosesc echipamente furnizate de companiile chineze acuzate că încurajează încălcări ale drepturilor omului.
McCallum și Wray au avertizat că toate companiile și institutele de cercetare chineze sunt responsabile în fața Partidului Comunist Chinez. Cooperarea pentru păstrarea „securității naționale” este obligatorie prin lege.
„Să știți că aveți de-a face și cu guvernul chinez... Aproape ca niște parteneri tăcuți”, a spus Wray.
Agențiile de informații ale Marii Britanii, a căror sarcină este să contracareze imensa „mașinărie a Chinei”, au arătat că sunt hotărâte ca următorul prim-ministru să pună problema amenințării chineze în fruntea agendei politice.