Află cum poți să mănânci smochine chiar la tine acasă.
Smochinul este originar din zona mediteraneană, deci are nevoie de cel puțin 8 ore/zi de lumină pentru a rodi abundent. Astfel, pentru plantarea smochinului alege un teren adăpostit, cu climat blând.
Smochinul este o specie care se îmnulțește ușor, pe cale vegetativă, adică prin: drajoni, butași, marcote.
Plantarea smochinului se face la noi în țară primăvara, timpuriu. În livadă, smochini se plantează la distanțe de 4 metri între rânduri și 3-4 metri între plante. De asemenea, smochinii sunt fragili la vânturile puternice, de aceea, se recomandă fixarea unei ancore în pământ pentru susținere.
Smochinul preferă solurile calcaroase, tocmai de aceea se recomandă adăugarea în groapa de plantare a câtorva pietre mari și bolovani, arată libertatea.
Pentru a asigura o prindere cât mai bună, rădăcinile se introduc într-o mocirla alcătuită din pământ, fertilizant natural și apă. Plantarea consta în așezarea butașului săditor în groapă, în poziție verticală. Imediat după plantare, pământul din jurul plantei se tasează și se udă cu mai mulți litri de apă.
Cum se taie smochinul
Când sunt plantați butași de smochin este indicată realizarea unei tăieri de 1/3 din vârful plantei. Astfel, se stimulează ramificarea smochinului de la punctul de altoire și apariția mai multor lăstari de sezon.
În condițiile din țara noastră, se recomandă o formă de tăiere a smochinului joasă, sub forma de tufă, pentru a permite protejarea plantei în timpul sezonului rece. Pentru a-l păstra sub formă de tufă, ramurile se scurtează la 20-25 cm. De asemenea, se poate întâlni și conducerea prin tăiere sub formă de pom pitic.