Utilizarea uleiului de măsline poate prezenta avantaje pentru sănătatea creierului, potrivit unui nou studiu.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Harvard și prezentat la conferința Nutrition 2023 a Societății Americane de Nutriție, a constatat că cei care au folosit ulei de măsline în locul altor ingrediente precum margarina și maioneza au avut un risc mai mic de a muri din cauza demenței.
Analiza oamenilor de știință arată datele rezultate privind alimentația și sănătatea a 60.582 de femei și 31.801 bărbați care nu sufereau de boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului. Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 28 de ani, 4.749 de persoane au murit de demență.
Cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de 7 grame pe zi de ulei de măsline (sau aproximativ o jumătate de lingură) a fost asociat cu un risc cu 25% mai mic de a muri de demență, în comparație cu persoanele care nu au consumat niciodată sau rareori ulei de măsline. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că înlocuirea unei lingurițe de margarină sau maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu o reducere cu până la 14% a riscului de a muri de această boală mentală.
"Uleiul de măsline este bogat în compuși antioxidanți, cum ar fi polifenolii și vitamina E, despre care se știe că luptă împotriva stresului oxidativ", a declarat dieteticianul Scott Keatley, coproprietar al Keatley Medical Nutrition Therapy. "Stresul oxidativ este un factor-cheie în patogeneza mai multor tulburări neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzheimer, care este cea mai frecventă formă de demență. Din această perspectivă, concluziile studiului sunt următoarele: Antioxidanții din uleiul de măsline ar putea contribui la protejarea creierului prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației", a mai declarat dieteticianul pentru platforma de știri online Yahoo Life.
Uleiul de măsline conține o mulțime de acizi grași mononesaturați, care sunt legați de sănătatea cardiovasculară și de sănătatea creierului, a mai declarat dieteticianul Deborah Cohen, profesor asociat în cadrul departamentului de științe clinice și de nutriție preventivă de la Rutgers School of Health Professions. "Uleiurile vegetale - soia, floarea-soarelui, arahide - și margarina, pe de altă parte, conțin în principal acizi grași polinesaturați; untul și uleiurile de cocos conțin mai mulți acizi grași saturați", spune ea.
Demența este o afecțiune complicată și, deocamdată, nu există un tratament sau o metodă descoperită de cercetători care să o poată preveni boala.