Potrivit Sandrei Parker, antrenor de abuz de alcool și fondator Just The Tonic Coaching, intoleranța la alcool este o tulburare metabolică genetică în care organismul nu poate descompune alcoolul în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la o reacție incomodă cu simptome care variază de la roșeață și mâncărime, până la un nas blocat și greață.
Cât de comună este intoleranța la alcool? Datele sunt limitate, spune Park, dar un mic studiu din 2012 publicat în DA International a constatat că aproximativ 7,2% din cei 4.000 de participanți erau intoleranți la alcool.
Dacă ești intolerant la alcool, probabil vei observa o reacție aproape imediat după ce ai băut. Simptomele pot include înroșirea feței, nasul care curge sau este înfundat, mâncărimi ale pielii, tensiune arterială scăzută, greață și vărsături și diaree.
„Intoleranța la alcool este de obicei o afecțiune genetică moștenită prin care corpul tău nu poate descompune eficient alcoolul”, explică Parker. „Singura modalitate de a preveni o reacție este evitarea consumului de alcool. Intoleranța la alcool apare atunci când organismul nu are enzimele potrivite pentru a metaboliza (descompune) toxinele din băutura alcoolică.” spune Parker.
În unele cazuri, ceea ce pare a fi intoleranță la alcool ar putea fi de fapt cauzată de un ingredient din băutură - substanțe chimice, conservanți sau cereale - și unele medicamente pot provoca, de asemenea, o reacție. Dacă aveți îndoieli sau dacă sunteți îngrijorat de simptome, cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Parker spune: „Intoleranța la alcool înseamnă practic că trebuie să restricționezi sau să eviți consumul de alcool în funcție de severitatea simptomelor tale, deoarece corpul tău este mai puțin capabil să-l proceseze.”
„Dacă începi să te simți rău după ce ai băut o cantitate mică de alcool sau dacă observi că fața, pieptul și gâtul se înroșesc, acesta poate fi un semn de intoleranță la alcool. Puteți face un test de intoleranță cunoscut sub numele de test de plasture cu etanol.”, spune Parker.
Deși nu există un remediu pentru această afecțiune, evitarea alcoolului vă poate ajuta să rămâneți fără simptome și să evitați o reacție incomodă. Parker spune: „Deoarece intoleranța la alcool este o tulburare metabolică genetică, este ceva cu care te naști și cu care trebuie să înveți să trăiești.”
„Un test de intoleranță va determina dacă intoleranța dumneavoastră este la etanol în sine sau la unul dintre ingredientele băuturii alcoolice, cum ar fi drojdia, strugurii sau hameiul. Dacă este cel din urmă, atunci poți evita băuturile cu acel ingredient, de exemplu, s-ar putea să fii intoleranță la bere, dar nu la vin. Dacă este primul și aveți simptome puternice când beți, atunci ar trebui să evitați cu totul alcoolul.”
Ea spune că este demn de remarcat faptul că alcoolul este în esență o toxină, iar în timp corpurile noastre devin mai puțin capabile să proceseze alcoolul, iar toleranța noastră scade, ceea ce duce la mahmureală mai severe și de durată pe măsură ce îmbătrânești și o senzație de sensibilitate crescută la alcool. .
„În unele cazuri, oamenii pot dezvolta intoleranță la alcool mai târziu în viață, din cauza modului în care organismul răspunde la schimbările de alcool.”