Björk și-a creat un program de turnee care îi permite să „aibă, de fapt, o viață”.
Cântăreața și compozitoarea islandeză în vârstă de 59 de ani a renunțat la modul tradițional de a susține turnee din oraș în oraș după lansarea albumului său din 2011, Biophilia. Acum, ea preferă să cânte mai multe spectacole în același loc înainte de a se muta la următoarea destinație, pentru a avea mai mult timp liber.
Björk a declarat pentru ziarul The Guardian: „Lucrurile sunt mai flexibile. Poate că este din cauza faptului că sunt femeie, sau matriarhă, sau ce o fi, dar încerc să fac în așa fel încât oamenii să poată avea, de fapt, o viață.
„Am luptat constant, încă din adolescență, împotriva acestui mod macho de a organiza filme și turnee. ‘Hai să muncim 18 ore pe zi, în fiecare zi, până când toată lumea cedează.’ Am vrut mereu să coexiste lucrurile.”
Ea a continuat:
„Poți avea o viață personală. Poți avea copii. Poți avea partenerii alături. Nu spun că am reușit complet, dar măcar am încercat să creez o lume mai deschisă către astfel de lucruri.”
Anul trecut, Björk nu a susținut turnee ca interpret live, ci a preferat să participe la o serie de seturi de DJ.
Ultimul ei turneu a fost seria Björk Orkestral, desfășurată între 2021 și 2023, unde a cântat în format acustic.
Între timp, Björk a lansat recent Cornucopia: The Book, o cronică a turneului său imersiv cu același nume, care a avut loc între 2019 și 2023.
Pe Instagram, ea a declarat: „Înainte de acest turneu, am petrecut un deceniu lucrând cu sunet și software vizual la 360 de grade în realitate virtuală și animație, creând Biophilia, primul album sub formă de aplicație, și mai târziu Vulnicura ca album VR. Am fost profund inspirată de ideea unei experiențe complet imersive, petrecând o primăvară într-un far islandez, extinzând Utopia în boxe surround. Intenția mea a fost să aduc ceea ce am creat pentru VR-ul secolului 21 pe scena unui teatru din secolul 19 – trecând de la căști la scenă.”
Ea a adăugat: „Această viziune a fost realizată cu ajutorul a 27 de cortine în mișcare, care captau proiecții pe texturi diferite și ecrane LED, creând un spectacol animat digital: o lanterna magică modernă pentru muzica live. Am dorit, de asemenea, să prezint instrumente personalizate: o harpă magnetică, un alufon, un flaut circular și o cameră de reverberație, construite special împreună cu un arhitect de sunet pentru a amplifica cea mai intimă versiune a unui spectacol – într-o capelă personală.”