Ochelarii de soare sunt un accesoriu important în orice anotimp. Dar cum se aleg corect.
Disponibili în multe forme și stiluri, ochelarii de soare sunt mai mult decât accesorii de modă - sunt instrumente importante pentru a vă proteja ochii de razele ultraviolete (UV), energia de radiație produsă de soare. Aceste raze UV - inclusiv UVA și mai ales UVB - deteriorează țesuturile de suprafață ale ochiului, corneea și cristalinul. În timp, aceste leziuni pot duce la cataractă, degenerare maculară și alte afecțiuni oculare care răpesc vederea.
Atunci când cumpărați ochelari de soare, asigurați-vă că aceștia au o etichetă sau un autocolant care să indice că oferă o protecție de 100% împotriva tuturor razelor ultraviolete. Unele etichete ale producătorilor spun "absorbție UV până la 400 nm". Acesta este același lucru cu absorbția UV de 100%, notează Academia Americană de Oftalmologie.
Atunci când căutați ochelari de soare, nu vă lăsați păcălit să credeți că, cu cât lentilele sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai sigure pentru ochii dumneavoastră. Doar ochelarii de soare cu protecție UV 100% oferă siguranța de care aveți nevoie.
Lentilele polarizate sunt concepute pentru a reduce strălucirea care ricoșează de pe suprafețe reflectorizante, cum ar fi apa sau drumurile. Polarizarea în sine nu oferă protecție UV. În schimb, oferă o experiență vizuală mai bună pentru anumite activități, cum ar fi condusul, plimbarea cu barca sau golful. Există lentile polarizate realizate cu o substanță care blochează UV. Verificați eticheta ochelarilor de soare polarizați pentru a vă asigura că aceștia oferă protecție UV maximă.
Ochelarii de soare ar trebui să aibă cele mai mari lentile posibile pentru a vă proteja ochii de daunele provocate de soare. Luați în considerare cumpărarea de ochelari de soare supradimensionați pentru a limita razele UV care intră pe părțile laterale ale ochelarilor.
Ochelarii de soare cu lentile colorate (cum ar fi cele de culoarea chihlimbarului sau gri) nu blochează mai mult soarele. Cu toate acestea, o lentilă de culoare maro sau roz poate oferi mai mult contrast. Sportivii care practică sporturi precum golf sau baseball găsesc adesea utilă această îmbunătățire a contrastului.
Finisajele cu oglindă sunt straturi subțiri de acoperiri metalice pe o lentilă obișnuită de ochelari de soare. Deși reduc cantitatea de lumină vizibilă care intră în ochii dumneavoastră, nu presupuneți niciodată că vă vor proteja complet împotriva radiațiilor UV.
Și, din nou, nu uitați că, deși lentilele de culoare foarte închisă pot părea cool, ele nu blochează neapărat mai multe raze UV.